Івано-Франківськ

“Я знав, що це ризиковано”: Юрій Андрухович розставив усі крапки в історії із росіянином Шишкіним

8 вересня франківський поет і прозаїк Юрій Андрухович потрапив у неприємну історію через зустріч з російським письменником Михайлом Шишкіним.

Presentasjonfrivilligkveld19.4.22

Під час літературного фестивалю Bjørnsonfestivalen у Норвегії відбулася дискусія, яку присвятили темі війни в Україні.

Власне, оприлюднили сам факт розмови в Українському інституті книги у соцмережі. Втім, далеко не всім українцям зустріч літераторів здалася доречною в умовах війни між РФ та Україною навіть попри те, що росіянин засуджував дії путінського уряду вже багато років.

2d8be2dd0405a738 scaled

Після декількох днів суперечок та відвертого хейту Андрухович випустив на сайті “Збруч” колонку “Завихрення”, де пояснив свою позицію.

Шишкін – не ідеальний, як слушно оцінила його Таня Малярчук. А проте на загальному тлі “хороших росіян” він вирізняється в бік дещо кращий від “хорошого”. За якихось 15 років нашого не дуже близького, але ввічливого знайомства я, бувало, кілька разів брав участь у спільних із ним подіях як не десь у його Швейцарії, то в Німеччині. Жодного разу це не було про “братні народи” чи “дружбу літератур”. І жодного разу – що, на мою думку, важливо – це не були виступи російською: лише німецькою чи англійською“, – заявив письменник.

За словами письменника, він сумнівався, коли йому надійшла пропозиція щодо діалогу із Шишкіним.

Норвезькі організатори з Molde, коли я пояснював деякі свої вагання щодо їхньої пропозиції з Шишкіним, писали мені: “Вас надто довго замовчували – десятиліттями, коли не століттями, ваш голос не хотіли чути. Тепер же, коли всі хочуть почути ваш голос, ви самі собі його відбираєте. Якщо це бойкот, то самих себе”. Так мені писали організатори – а чи мали вони рацію, визначайтеся самостійно і хто як може”, – додав Андрухович, наголосивши, що поїхав до Норвегії не заради зустрічі з російським письменником, а заради своєї книжки “Московіада”, виданої норвезькою.

Але щоб остаточно пояснити свою позицію, він погодився на розмову із Олегом “Мохом” Гнатівис у проєкті #Йод, яка відбулася в Івано-Франківську 19 вересня.

306977187 765587391339100 5967015033335102797 n11111 scaled

Зокрема, Юрій Андрухович наголосив, що не мав прямого діалогу із росіянином, адже модерував саму зустріч польський письменник.

“Розмова насправді як виглядає – це не була (моя) розмова з Шишкіним. Ми сиділи на подіумі, а по середині був Вітольд Шабловський. Він модерував розмову. Я розуміє що це не є суттєве, але це не є пряма дискусія», – розповів Андрухович.

За його словами, знаючи він прийняв «цього Шишкіна». Хоч й знав, що це було ризиковано.

Водночас Юрій наголосив на тому, що в ефірі загальнонаціонального марафону ведучі та журналісти не раз звертаються за коментарями до російських спікерів, таких як Піонотковський та інші.

Якщо ми допускаємо в наш інформаційний простір, не те що допускаємо – будуємо його, на цих росіянах.  Чому не можна в Норвегії на якомусь фестивалі допустити спільне перебування із письменником (російським)”, – запитує письменник.

Насамкінець, на запитання, що робитиме далі, письменник відповів:

Що робити далі? Жити, писати, працювати. Які варіанти? Застрелитися? (сміється)”.

Повна версія розмови – нижче:

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено