Івано-Франківськ

У Франківську спільну виставку проведуть письменник Юрій Андрухович та художник Нікіта Кадан

Виставка проходитиме з 3 по 30 грудня в Івано-Франківській ратуші.
Український письменник Юрій Андрухович та художник і дослідник Нікіта Кадан проведуть виставку в межах художньо-дослідницького проєкту «Ревізіоністський синдром» в Івано-Франківській ратуші.

Це перша колаборація митців, повідомили Укрінформу організатори заходу, пише ПІК.

«Цей проєкт багатошаровий. Уважний глядач точно зробить не одне відкриття, розглядаючи експозицію та слухаючи радіозапис. До такої уважності в наш швидкий час ми і запрошуємо – спочатку в нешвидке місто Івано-Франківськ, а з наступного року, сподіваюсь, і в інші міста», – сказала організатор виставки Альона Каравай.

За її словами, йдеться про політично зумовлене «переписування» мистецької історії, а також про так звану узгоджену картину світу – в тому числі в психічному вимірі.

«Історія мистецтва деколи є ключем до політичної історії. Втім, історію мистецтва легше любити. Її хочеться захистити від крові та політичного бруду. Вона кровоточить та п’є кров по-справжньому, як і належить будь-якій історії людських справ», – зазначив дослідник Нікіта Кадан.

Виставка проходитиме з 3 по 30 грудня в Івано-Франківській ратуші. Вона буде сформована зі спогадів N. – невідомого франківського художника, що по пам’яті відтворив картини, побачені на спільній виставці східно- та західноукраїнських авангардистів у Станіславові в 1931-му. Картини N. малював вже у зрілому віці – коли страждав на ревізіоністський синдром і вірив, що його розповіді про минуле впливають на перебіг подій та змінюють історичну дійсність. У Ратуші буде представлено понад 60 робіт N. – решта, ймовірно, була втрачена або знищена.

Разом з роботами N. у проєкті можна буде почути архівний 10-хвилинний запис харківської радіопередачі, який, імовірно, є єдиним свідченням існування виставки у просторі та часі.

Робота над проєктом триває з осені минулого року. На думку авторів, це буде непересічна культурна подія.

Проєкт реалізується за підтримки ряду місцевих організацій та меценатів.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено