Івано-Франківськ

Іксодові кліщі: на Прикарпатті зафіксували 113 випадків хвороби Лайма

Більшість випадків захворювання трапляється в теплу пору, - з травня до листопада.

5ecf96c4c696d

З початку року на Прикарпатті зареєстровано 113 випадків захворювання на  хворобу Лайма, в тому числі у 16 дітей.

Про це інформує Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ, пише ПІК.

” Хвороба Лайма  – природно-осередкове інфекційне захворювання з групи бактеріальних зоонозів. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця”, –  йдеться у повідомленні.

Переносниками інфекції є іксодові кліщі.

        Які прояви хвороби Лайма?

  •  При укусі кліща у 70-ти % випадків виявляється почервоніння. Пляма поступово збільшується і досягає близько 10-ти сантиметрів в діаметрі, а іноді 60 і більше.
  • На місці укусу пляма утворюється у вигляді прямої або овальної форми, при цьому краї мають інтенсивний червоний колір, трохи підносяться над шкірою. Через деякий час пляма в центрі приймає блідий колір і може прийняти синюшний відтінок.
  • Там, де вкусив кліщ, утворюється кірочка, а потім і рубець. Пляма може пройти саме через кілька тижнів. Іноді спостерігається озноб, лихоманка, ломота по тілу, головний біль та інше.
  • І тільки через місяць-півтора проявляються ураження нервової системи, суглобів, серця, якщо не здійснювати необхідне лікування. Біль в суглобах набуває вираженого характеру і може доповнюватися набряком, слабкістю в кінцівках, порушеннями рухових функцій.
  • Через кілька тижнів після укусу зустрічаються типові симптоми: кон’юнктивіт; слабкість; гепатит; епісклерит; аритмія або інші порушення в області серцево-судинної системи.
  • Якщо не проводити належне лікування, то хвороба Лайма наслідки може мати різного характеру – від легкого до складного (інвалідність).

Переглядайте на ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено