Івано-Франківськ

Гуртожиток і готель: на Франківщині для переселенців відремонтували старі споруди

Уже заселили донедавна занедбаний гуртожиток одного з вишів і готують іще три об'єкти.

387e9ca6012938f4f3bd06e8e529625f 1 scaled

На Прикарпатті відремонтували покинутий гуртожиток і готель заради заселення переселенців.

Будівлі, що роками стояли пусткою, будуть житлом для вимушених переселенців, їх власноруч перепроєктовують і ремонтують волонтери в Івано-Франківську, передає ТСН.

Це буде тимчасовий, але комфортний прихисток, адже замість шкільних спортзалів, переселенці житимуть в окремих, власних кімнатах. Загалом їх отримають 700 людей.

Колишнє приміщення міського департаменту освіти волонтери нині перетворюють на житловий будинок для тих, хто від “руского міру” втік в український тил.

“В цьому приміщенні була одна велика зала, коридору не було. Ці перестінки ми поставили.  Ми не хочемо, щоб люди жили як в спортзалі в школі, всі разом. Ми хочемо зробити окремі кімнати на 2-3 людини,  на сім’ю”, – розповідає архітекторка проєкту Варвара Ягнишева.

Більшість з будівельників – самі вимушені переселенці, які досі уяви не мали, як тримати у руках шпатель.

“Ця спільна справа допомогло мені бути корисною, легше себе почувати. Я розумію, що наші воїни на фронті воюють, а я – як такий воїн зі шпателем. Воюю тут, роблю корисну справу для українців”, – каже волонтерка-переселенка Анастасія.

Переобладнанням старих будівель під житло займається урбаністична платформа, створена на початку війни спеціально для облаштування житла переселенців. Усі роботи волонтери проводять за пожертви благодійників або грантові гроші. В Івано-Франківську зводять вже третій житловий об’єкт, де планують поселити півтори сотні біженців.

“Це ті люди,  які зараз мешкають у школі. Сюди ми будемо заселяти людей з дітьми, людей похилого віку, з інвалідністю. Тут 2 поверхи лише, великий перший поверх – його можна буде адаптувати для людей з інвалідністю. У випадку готелю – він далі від центру,  тож будемо там поселяти тих, хто працює, мобільних”, – розповідає комунікаційниця проєкту Оксана Городівська.

Будівля готелю розрахована на 90 людей – ще один проєкт. Довго стояв пусткою, тож власниця віддала волонтерам будівлю у користування на 4 роки.

Відремонтувати кожен з цих об’єктів коштує понад 200 тисяч євро. Тож окрім переселенців, що допомагають усе приводити до ладу доводиться кликати фахових майстрів. Волонтери навіть познаходили у кімнати побутову техніку та меблі. Справити входини хочуть вже до нового року.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено