Івано-Франківськ

У Польщі хочуть змінити закон про допомогу біженцям з України: деталі

Як пояснюють автори законопроєкту, внесення змін до законодавства необхідне для його адаптації до сучасних реалій.

164111 1 large scaled

Поправки до спеціального закону про допомогу українським громадянам мають бути внесені до Сейму Польщі наприкінці цього місяця.

Згідно з чинними правилами, біженці, які перебувають у Польщі більше дев’яти місяців, повинні подати заяву на продовження терміну дії посвідки на проживання, пише “Європейська правда” з посиланням на RMF24.

Однак міністерство внутрішніх справ і адміністрації хоче змінити це і дозволити “автоматичне” продовження терміну перебування.-

“Створюючи на початку березня закон про агресію Росії проти України, ми до кінця не знали, наскільки велика група людей до нас прибуде, наскільки велика група людей візьметься у нас працювати. Адже самі біженці говорили, що приїжджають сюди ненадовго Зараз ми хочемо адаптувати закон до реалій. Наш ринок праці прийняв дуже багато людей на основі закону, який набув чинності в березні. Він передбачав послідовні етапи легалізації цих осіб у Польщі. Вважаємо, що на даний момент цих положень достатньо і немає необхідності подавати додаткові заяви на легальну роботу в Польщі”, -пояснив заступник глави МВС Павел Шефернакер.

На його думку, зміна також покликана запобігти хаосу, який міг би виникнути в кабінетах, якби раптом кілька сотень тисяч людей спробували подати документи на продовження терміну перебування одночасно.

“Ми впорядковуємо цей процес, щоб ті, хто працевлаштувався в Польщі, могли спокійно продовжувати працювати. Наш ринок праці прийняв близько 450 тисяч осіб. Пам’ятаймо, що вони також працюють на наш економічний успіх”, – додав Павел Шефернакер.

Міністерство також готується до запровадження з січня плати за перебування у місцях колективного розміщення – наприклад, у різного роду центрах, хостелах, гостьових будинках тощо. З нового року ті, хто в змозі утримувати себе і свою сім’ю, повинні будуть покривати половину своїх витрат на проживання – для початку на три місяці. Якщо через три місяці вони не знайдуть роботу і не зможуть винайняти житло та покинути центр, вони повинні будуть сплатити 100% таких витрат.

Уряд також хоче заморозити соціальні виплати для людей, які отримують їх у Польщі, але не перебувають у Польщі щодня.

“Ми хочемо, щоб пільги отримували люди, які дійсно тут живуть, працюють і функціонують у нашому суспільстві. Якщо така особа виїжджає з нашої країни і через деякий час повертається, то в процедурі відповідного відомства буде з’ясовано, чи вона насправді перебуває в Польщі більш тривалий період часу, чи на даний момент центр її життя фактично знаходиться в Україні”, – сказав Шефернакер.

Наразі проєкт змін до спеціального закону проходить міжвідомчі консультації. До Сейму він може потрапити не раніше 20 листопада.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagramYoutube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено