Івано-Франківськ

Ретро: 60 років тому Станіслав став Івано-Франківськом

Син Івана Франка Тарас наполягав, аби назвали за українським правописом Івано-Франкове, але 9 листопада 1962 року віддали перевагу нинішній назві.

MyCollages 2022 11 09T120434.884 scaled

9 листопада 1962 року місто Станіслав стало називатися Івано-Франківськом. Пропонуємо разом із Туристично-інформаційним центром пригадати кілька цікавинок щодо назви міста.

Заснував місто – фортецю польський магнат Андрій Потоцький і назвав на честь свого старшого сина – Станиславів. Так місто називалося протягом правління поляків (а за часів Австро-Угорщини мала назву Станіслав).

Зокрема, перейменування Станиславова (вже за другої Польщі) починається у 1939 році, коли радянська влада після «золотого вересня» включає західноукраїнські землі до складу Радянського Союзу. Тоді назву Станиславів було скорочено до Станіслав і область була названа Станіславська.

Однією з найбільш оригінальних версій тоді була та, яка пропонувала назвати на честь Едмонта, який народився в Нижневі, і у 1918 році «брав» Казань, де й бачив живого Леніна. Після війни він мешкав у нашому місті , ходив по школах і розповідав, що хоче, аби місто назвали на його честь, бо він тут єдиний, хто бачив живого “дєдушку Ілліча”. Але в нього була одна вада – не дуже милозвучне прізвище. Писався він Едмонт Жебровський, то місто мало б називатися Жебровськ. Від цієї ідеї відмовились, оскільки така назва була би співзвучною з «містом жебраків», тому і вирішити назвати на честь письменника Івана Франка. 

Після 45-го року Станіслав мав стати  Сталінград Карпатським, або Сталінокарпатським (слава Богу – оминуло). Детальне про перейменування міста можна прочитати – ТУТ.

126618035 3500437016719766 1421007636204742501 n scaled 1

Місто мало б бути “Франкове”, але згадали іспанського диктатора Франсіско Франко і, щоб не виникали думки, що місто носить назву на честь нього, називають Івано-Франківськом. До слова, син Івана Франка – Тарас наполягав, аби назвали за українським правописом Івано-Франкове, але 9 листопада 1962 року Верховна Рада віддала перевагу назві на російський манір.

Іван Франко в цьому місті не народився, не проживав і не помер. Тут мешкала Юзефа Дзвонковська, з якою мав намір одружитися і назавжди переїхати до Станиславова.

Для містян, які народились до 1962 року (до перейменування) місто  залишається Станіславом, а для молоді – Франік, Франик.

Читайте також у рубриці “Ретро Івано-Франківськ”: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено