Івано-Франківськ

Бізнес-тур у сфері інформаційних технологій: про що говорять ІТ-спеціалісти на Прикарпатті (ФОТО)

ІТ- сфера на Прикарпатті останніми роками розвивається стрімко.

IMG 5477 1 scaled

Івано-Франківщина приймає бізнес-делегацію з прифронтових регіонів країни вже не вперше. 15 листопада відбувся восьмий, та, відповідно,  останній бізнес-тур в рамках проєкту «Розвиток бізнес сектору України». Стосувався він сфери інформаційних технологій та був дещо нестандартний: адже окрім, відвідування компаній, учасники брали участь в панельних дискусіях на актуальні теми в час війни.

ІТ- сфера на Прикарпатті останніми роками розвивається стрімко. Немало ІТ-компаній розташовуються саме в Івано-Франківську, адже, з однієї сторони, це місто комфортне для життя, а з іншої, у нас достатньо кадрового ресурсу для потенційного росту компаній в цій галузі. Проте і цієї сфери торкнулася війна.

«Близько 20 тисяч ІТ-фахівців переїхали в нашу область. Моя задача полягала в тому. Щоб максимально допомогти компаніям з релокацією. Зараз в ІТ-сфері відчувається скорочення вакансій. Це сигнал того, що компанії обережно ставляться до планів на розвиток», – сказав заступник голови Івано-Франківської ОВА Богдан Футерко.

В цілому, сьогодні  відбулося три панельні дискусії, що стосувалися ринку талантів, освіти, ринку нерухомості та можливостей для ІТ-компаній.

«З ІТ-кластером у нас вже давно щільна співпраця, і ми реалізували чимало заходів.  Близько 5000 людей з Івано-Франківської громади залучені в ІТ-сферу. І компанії продовжують обирати Івано-Франківськ для відкриття офісу. Це зручне місто для життя, вартість проживання є, порівняно, нижчою, при цьому хороша якісь освіти, комунікацій», – сказав міський голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

Окрім того, учасники з прифронтових територій мали змогу побачити нюанси роботи в таких ІТ-компаніях як «Softserve» та «Intellias Ukraine»,  а  також  компанії «Екструзія в русі», релоковане підприємство з 3D-друку.

«Хоча «айтішники» мобільні, бо,  по суті, можуть працювати з ноутбуком будь-де, проте все одно вони постраждали. Закордонні клієнти стали все менше обирати українські команди, бо це ризиковано. Також вони хвилюються за безпеку своїх даних. Зараз все залежить від нашої перемоги», –  сказав Іван Дячишин,  керівник офісу «Intellias Ukraine» в Івано-Франківську

IMG 4865 1 scaled

«Робіть свою справу добре, як ніколи. Щоб війна – це був єдний аргумент, який може змусити клієнта задуматись піти з України чи вашої компанії», –  порадив колегам в галузі з прифронтових регіонів Володимир Якубовський,  delivery manager “Avenga Ukraine”.

IMG 4868 1 scaled

Керівники ІТ-компаній з прифронтових територій зазначають, що дуже важливо проводити такі бізнес-тури, особливо, в час, коли кожен бізнес страждає від воєнних дій, а, відтак, шукає нові можливості.  А завдяки таким знайомствам якраз такі можливості і знаходяться.

Важливим аспектом сьогодні також є ІТ-освіта. Ігор Мандар, директор «IT STEP Аcademy» в Івано-Франківську, яка співпрацює з найбільшою ІТ-компанією в Українці – EPAMом, а також налагоджує співпрацю з ІТ-Кластером, розповідає, що ІТ-освіта сьогодні – це вагомий аргумент для будь-якої людини, незалежно від того, в якій сфері працює. Саме такі бізнес-тури, на думку пана Ігоря, є корисною платформою для того, щоб донести людям інформацію про потреби у такій освіті.

“Такі заходи неймовірно потрібні для того, аби люди отримали більше інформації саме про ІТ-індустрію. Тому як тільки з’являється будь-яка платформа, де є можливість донести до людей потребу в ІТ-освіті, то я її завжди використовую“, – каже  директор франківської “IT STEP Аcademy”.

Варто відзначити, що за чотири місяці відбулися бізнес-тури в сфері сільського господарства, харчопереробної промисловості, деревообробної галузі, індустрії гостинності та туризму, крафтових виробництв, легкої промисловості та великих підприємств.

Попереду – фінальний дводенний форум, в якому візьмуть участь учасники всіх бізнес-турів з прифронтових регіонів та Прикарпаття.

Нагадаємо, що проєкт реалізовує команда Івано-Франківської ТПП за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

IMG 4893 1 scaled IMG 4898 1 scaled IMG 4901 1 scaled IMG 4914 1 scaled IMG 4918 1 scaled IMG 4985 1 scaled IMG 5000 1 scaled  IMG 5077 1 scaled IMG 5080 1 scaled IMG 5087 1 scaled IMG 5094 1 scaled IMG 5101 1 scaled IMG 5156 1 scaled IMG 5197 1 scaled IMG 5201 1 scaled IMG 5205 1 scaled IMG 5213 1 scaled IMG 5341 1 scaled IMG 5418 1 scaled IMG 5421 1 scaled IMG 5422 1 scaled

f1 scaled IMG 4870 scaled IMG 5146 scaled

313348294 1258243984957617 6800061318200336521 n scaled

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено