Івано-Франківськ

В Івано-Франківську з’явився провулок імені Владислава Мюльна

В Івано-Франківській громаді перейменували три вулиці.

MyCollages 4 1 scaled 1

Івано-Франківська міська рада перейменувала у м. Івано-Франківську провулок, який з’єднує вулицю Івана Франка та будівлю Головного управління ДСНС області.

Відтепер відноситиме назву імені Владислава Мюльна. Він був  багаторічним очільником спершу добровільної, а згодом і професійної пожежної охорони Станиславова, інформує ПІК. 

Також Мюльн протягом 26 років обіймав посаду міського будівничого (тепер би сказали, головного архітектора) і саме за його врядування місто було відбудоване після руйнівної «мармулядової пожежі».

Довідково: 

Так звана «мармулядова пожежа» виникла 28 вересня 1868 року на подвір’ї садиби Г.Лотрінґера (тодішня вулиця Липова, 224 – нині вулиця Шевченка, 28), де господиня варила на відкритому повітрі у казані сливове повидло (інакше – мармуляду). Сильний вітер роздмухав жаринки з вогню, який дахами переважно дерев’яної забудови поширився на ціле середмістя, сильно понищив ратушу та вірменський костел і завдав збитків на мільйон корон – 260 будинків пішло з димом, писав “Zbruc“.

marmuliadova pozhezha

За другого врядування Владислава Мюльна (у 1862-1867 роках він уже займав посаду головного будівничого Станиславова, а 1870 року був повторно призначений на неї) місто вдалося не лише відновити, але й значно розбудувати – передусім завдяки безповоротній державній позиці для подолання наслідків лиха. Нові будинки намагалися зводити швидко, просто та дешево. Яскравими взірцями тодішньої архітектури можна назвати три будівлі, проектував які особисто Владислав Мюльн.

marmulada

Варто зазначити, що Владислав Мюльн досить вдало суміщав свою роботу з розбудови міста з налагодженням пожежної охорони. Звичайно, пожежі в Станиславові траплялися й надалі (переважно у дерев’яних, накритих ґонтом халупах) через недосконалі конструкції коминів, невичищену сажу в них, сіно на горищах тощо, але вони вже не мали таких руйнівних наслідків для міста, як у 1868-му.

Читайте також на ПІК: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено