Івано-Франківськ

Відключення водопостачання: яку воду можна пити та як її знезаразити

Після масованих ударів російських окупантів по інфраструктурі час від часу зникають світло та подавання води.

У Коломиї відсутнє водопостачання: людей закликають зробити запаси води

У випадках проблем із водопостачанням органи місцевої влади намагаються забезпечити населення привізною питною водою, пише ТСН.

До налагодження централізованого водопостачання чи отримання якісної привізної води потрібно дотримуватися таких рекомендацій.

Яку воду можна використовувати

  • Можна використовувати лише добре прокип’ячену або бутельовану воду. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води — для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання.
  • Якщо є така можливість, використовуйте фасовану бутильовану воду та воду в місткостях для індивідуального користування.
  • Готуйте їжу лише на перевіреній питній воді. Під час приготування їжі застосовуйте будь-яку термообробку (варіння, смаження, запікання).
  • Якщо з якихось причин немає можливості використовувати питну воду з джерел централізованого водопостачання населених пунктів, використовуйте питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання — колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води після певної обробки.
  • Зберігати воду потрібно у закритих місткостях. Щоб не сплутати місткості, потрібно позначити відповідно призначення води, наприклад, “вода для пиття” чи “вода для миття” тощо.
  • Воду з відкритих водойм використовуйте тільки для технічних цілей.
  • Якщо ж централізоване водопостачання не працює, альтернативних джерел води також немає, залишається лише очищувати ту воду, яка є.

Способи очищення води: як знезаразити дощову, річкову воду або воду з-під крана

  • Кип’ятіння води не менше 10 хвилин від моменту закипання може знищити багато мікробів, мікроорганізмів, які викликають хвороби. Але навіть у разі зберігання її в чистій і добре закритій місткості термін придатності такої води не перевищує однієї доби.
  • Використовуйте розморожену воду. Заморозьте місткість із водою в морозильній камері, після розморожування злийте «брудний залишок» та використайте розморожену воду бажано протягом 10 годин, інакше вона втрачає структуровані корисні властивості.
  • Пропустіть воду через фільтр, для цього використовуйте побутові фільтри для очищення води. Якщо його немає, воду можна пропустити через шар піску, активованого вугілля. Звичайне активоване вугілля у таблетках допоможе адсорбувати з води деякі органічні сполуки, окисники, неприємний запах. Для фільтрації активоване вугілля краще подрібнити, щоб збільшити активну площу дії, та покласти у марлю чи тканину, а тоді — у воду. Занурений у воду такий «мішечок» краще залишити на всю ніч для кращого ефекту. Таке очищення, на жаль, не врятує від хімічного забруднення.
  • Для очищення води використайте спеціальні дезінфекційні засоби, які дозволені до використання в Україні для знезараження води.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено