Івано-Франківськ

Прикарпатцям розповіли, що потрібно знати при купівлі генератора

Через постійні, вимушені вимкнення світла генератор електричного струму життєво необхідний усім.

Прикарпатцям розповіли, що потрібно знати при купівлі генератора

Прикарпатцям пояснили, на що слід звернути увагу при купівлі генератора, щоб уникнути проблем у майбутньому. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, пише ПІК.

Щоб правильно вибрати генератор для будинку, необхідно проаналізувати декілька факторів:

  • тип запуску (ручний чи автоматичний, впливає на комфортність роботи);
  • кількість фаз (однофазний на 220 вольт або трифазний на 380 вольт);
  • тип споживаного палива;
  • вихідна потужність.

Щоб оцінити необхідну потужність генератора, що купується для приватного будинку, наприклад, необхідно підсумувати потужність всіх пристроїв, які підключаться до нього одночасно. Однак тут необхідно зробити поправку на різницю між споживанням енергії під час роботи та запуску.

“Його потужність має бути більшою мінімум на 30 відсотків від сумарної потужності всіх підключених до нього пристроїв. При експлуатації генератора потрібно пам’ятати про недопущення навантажень, тобто не підключати електроприлади з сумарною потужністю, що перевищує потужність генератора”, – йдеться у повідомленні.

Яку ще необхідну інформацію ми повинні знайти на генераторі? Генератори електричного струму повинні відповідати вимогам нормативних документів, зокрема, Технічному регламенту з електромагнітної сумісності обладнання, затвердженого постановою КМУ від 16 грудня 2015 року № 1077 (далі – Технічний регламент).

Генератор повинен супроводжуватися інструкціями та інформацією про будь-які особливі запобіжні заходи, яких необхідно вжити під час його складання, монтажу, обслуговування або використання.

Також, повинно зазначатися найменування виробника, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстрована торговельна марка (знак для товарів і послуг) та контактна поштова адреса на продукції.

“Щоб уберегти себе від неякісного обладнання, ми радимо купувати генератори тільки в сертифікованих магазинах та у офіційних дистриб’юторів з обов’язковим доданням до пристроїв експлуатаційних документів, а саме технічного паспорту, гарантійного талону та розрахункового документу (квитанцію, товарний, касовий чек чи інший документ)”, – зазначають у Держпродспоживслужбі.

При покупці генератора належної якості, який не підійшов з певних причин (не задовольнив за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням), Ви маєте право протягом 14 днів повернути або обміняти такий товар. Варто пам’ятати, що товар не повинен використовуватись та має бути збережений його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ.

Якщо придбаний генератор виявився неякісним, то такий пристрій не підлягає поверненню, а піддається гарантійному ремонту протягом чотирнадцяти днів або за згодою сторін в інший строк.

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;

2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

До слова, франківець натрапив на аферистів, коли хотів купити генератор в інтернеті. Чоловік втратив 11 тисяч гривень.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено