Івано-Франківськ

Як зігрітися, коли немає опалення: корисні поради

 Порадами поділився спортивний турист Борис Крімер, який кілька тижнів на початку війни провів у підвалі в Бучі.

Як зігрітися, коли немає опалення: корисні поради

Як краще зігрітися, коли немає опалення. Про це пише ПІК з посиланням на ТСН.

  • Головне – рухатися. Як би ви тепло не одягалися, усі теплі речі, ковдри не дають тепло, а зберігають його. Тому потрібно робити це в умовах відсутності спеціальних пристроїв, що нагрівають, самостійно Наприклад, підійматися по сходах у багатоповерховому будинку, бігати, розігріватися фізичними справами. Лягати спати теж потрібно після зарядки.
  • Звичайно, важливу роль у збереженні тепла відіграє багатошаровий одяг. Багато шарів тонких речей краще зберігають тепло, ніж одна товста річ, завдяки повітрю, яке збирається у прошарках одягу. Поверх термобілизни можна одягати теплі вовняні, флісові речі.
  • Під час сну потрібно зберігати тепло – для цього спати, якщо є така можливість, у спальниках. Під ковдру взяти додаткове джерело обігріву, наприклад, грілку з гарячою водою. Якщо її немає, можна налити гарячу воду в пляшку і покласти в ноги. Якщо є тварина, пригорнути її до себе.
  • Як зазначає Борис Крімер, дуже важливо, щоб ноги були в теплі. Для цього треба одягати декілька шкарпеток. Якщо взуття саме по нозі й нема такої можливості, можна зовні утеплити їх тканиною, наприклад, флісом. Поліетиленовою плівкою це краще не робити, через те, що створюється парниковий ефект, ноги потіють і можуть, навпаки, швидше змерзнути.
  • Штучні джерела тепла у квартирі експерт вважає не дуже ефективними та головне – небезпечними. Можна, наприклад, нагріти каміння і принести його до хати, але щоб воно зігріло, воно має бути великим, та й ризиків багато. Дуже обережним треба бути з будь-яким вогнем у приміщенні. Експерт не рекомендує використовувати буржуйки у квартирі, металева конструкція яких може викликати пожежу, а продукти горіння, чадний газ взагалі отруїти. Без хорошої вентиляції, а у квартирі її неможливо зробити, це дуже небезпечна річ. Газові лампи на газовому балоні можуть нагріти незначний простір. Але знову ж таки, для них потрібна хороша вентиляція. Можна використовувати одноразові грілки на хімічній основі. Туди наливається вода, відбувається хімічна реакція і виділяється тепло.  Але якщо опалення немає добу і більше, такі грілки навряд чи допоможуть, ефективніше та дешевше, на думку туриста, рухатися.
  • Дійсно корисним є термос, його варто купити. Окріп буде зберігатися протягом тривалого часу, і гарячі напої зігріють організм зсередини.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено