Івано-Франківськ

Житло для ВПО: що пропонують будівельні компанії Івано-Франківська та фахівці з нерухомості (ФОТО)

В Івано-Франківську, 2 грудня, відбувся форум «West Ukrainian real estate forum 2022».

Житло для ВПО: що пропонують будівельні компанії Івано-Франківська та фахівці з нерухомості (ФОТО)

Житло для ВПО: фокус-темою заходу стало питання, як розв’язати проблему з житлом для внутрішньо переміщених людей, що втратили домівки через російську військову агресію.

Форум зібрав експертів будівельної галузі, фахівців з нерухомості, представників центральної та місцевої влади, профільних всеукраїнських ЗМІ, щоб разом звернути увагу держави на проблему житла для переселенців, пише ПІК.

Подію відвідав Президент Асоціації фахівців (рієлторів) України – Юрій Піта та спеціаліст УВКБ ООН з питань захисту Олександр Хорошавін.

За останніми даними тільки в Івано-Франківську офіційно зареєстровано 40 тисяч переселенців (в області – 150 тисяч).

317262216 862791528087471 5002735969630904609 n scaled

Схожа ситуація спостерігається в усіх регіонах західної України. Фактична кількість переселенців може бути вдвічі або навіть втричі більшою від офіційної статистики.  УВКБ ООН у справах захисту повідомили, що деякі внутрішньо переміщені особи досі проживають в колективних центрах – школах чи дитячих садочках і проблема з житлом є надзвичайно актуальною і потрібно шукати альтернативні шляхи.

На форумі своє слово сказали представники будівельного бізнесу Івано-Франківська. Розповіли, з початку війни   пропонують внутрішньо переміщеним особам різноманітні програми лояльності та знижки на придбання житла. Зокрема, деякі будівельні компанії надають, наприклад, 7% знижки для ВПО та 11 % військовослужбовцям на придбання житла у всіх комплексах.

«Знижки – це добре, але стратегічно проблему з житлом для ВПО чи інших категорій населення ці механізми не вирішать. Будівельному фронту потрібна «важка зброя» у вигляді спеціальних державних програм, закону про іпотеку, кредитування, які стимулюватимуть галузь і економіку зокрема», – пояснив Олег Доскач, керівник з розвитку будівельної компанії.

З думкою будівельних компаній погоджуються в Асоціації спеціалістів з Нерухомості України.  Президент організації Юрій Піта розповів, що вже не одноразово озвучував про необхідність державних спеціальних програм на кшталт іпотеки чи лізингу. Адже спеціальний механізм буде вигідним всім учасникам ринку.

«Необхідні спеціальні програми, наприклад, щоб держава викупляла в забудівельників житло і здавала це житло в оренду ВПО за ціною нижче ринкової. Адже такий механізм буде вигідний  внутрішньо переміщеним особам, будівельним компаніям і державі, яка інвестуватиме кошти в нерухомість», – каже фахівець.

По завершені форуму у більшості учасників сформувалися оптимістичні прогнози щодо розвитку будівельного ринку, незважаючи навіть на відключення електроенергії.

«В західній Україні та Івано-Франківську зокрема активно продовжується будівництво, велика пропозиція та попит на хорошому рівні. Ні війна, ні проблеми з електрикою не налякали галузь. Можливо, збільшиться собівартість самого будівництва через додаткові витрати, але будівельний процес тут не зупиниться», – стверджує Юрій Піта, Президент АФНУ. Позитивні прогнози розвитку подій і в представників будівельного бізнесу.

«Головне – якнайшвидше виграти війну! Все решта – виробничі питання!», – запевняє Олег Доскач, керівник з розвитку однієї будівельної компанії.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено