Івано-Франківськ

Графіки на тиждень та 4 черга відключення: що зміниться у подачі електроенергії на Прикарпатті

На Франківщині застосовуватимуть нові підходи до відключення електроенергії.

34 main v1665730018

В Івано-Франківській області почали вимикати електроенергію на підприємствах. Окрім цього, вимикатимуть будинки, мережі яких під’єднані до об’єктів критичної інфраструктури.

Про це розповів в ефірі радіо “Західний Полюс” технічний директор “Прикарпаттяобленерго” Олег Сеник, пише ПІК.

“Прикарпаттяобленерго” оприлюднило графік для 4 черги, який діятиме, щоб зменшити  навантаження на мережу в “пікові” години. З нововведень –  4 чергу поділили на підчерги 4.1 та 4.2.

Щоб ідентифікувати себе у підчерзі 4.1 чи 4.2 – потрібно зайти на сайт та відшукати адресу у списку.

Між двома підчергами  різниця полягає у тому, що 4.1 – це вимкнення, які відбуваються в ручну, але які проводяться лініями 10 кВт , тобто відключаються декілька трансформаторних підстанцій одночасно.

Підчергу 4.2 також вимикають вручну, але вже в самій підстанції.

За словами Олега Сеника, 13 грудня вимкнення електроенергії для підчерги 4.2 було у тестовому режимі.

“По суті, підчерга 4.2. — це споживачі, в яких раніше не вимикали електроенергію, та будинки, під’єднані до критичної інфраструктури”, — розповів технічний директор “Прикарпаттяобленерго”.

Олег Сеник зазначив, що відключення споживачів черги 4.2 потребує багато додаткових ресурсів і такі вимкнення не можуть бути дуже чіткими у часі.

“Одна бригада для вимкнень має об’їхати 15 трансформаторних підстанцій, і вимкнення на кожній ТП тривають близько 10 хв. Треба під’їхати, відкрити підстанцію, зайти і вимкнути з 10-15 рубильників, закрити і поїхати далі. В дорогі є ворота, шлагбауми тощо”, – пояснив Сеник

Перших споживачів відключатимуть рівно у тій годині, яка написана. Наступних умовно через хвилин 10 і так далі в міру переміщення бригади по місту.

“За приблизно годину-півтори закінчиться цей цикл вимкнень. Кожен може розуміти, що якщо по графіку написано відключення світла на 4 години – він може рахувати 4 години з моменту зникнення світла. У тій самій послідовності будуть відбуватися увімкнення. Ця черга буде не настільки чітко визначена в часі, але кожен зможе орієнтуватися”, – сказав Сеник.

Він зазначив, що кардинальних змін у чергах не буде, а незначні зміни будуть відображені на сайті компанії і у вайбер-боті.

Для бізнес-сфери “Прикарпаттяобленерго” запроваджує два графіки — обмеження потужностей і електроенергії.

“Йдуть холоди і ситуація може погіршуватися, тому потрібно залучати більше споживачів до відключень електроенергії, для того, щоб графік для всіх покращився. Тому залучили до вимкнень й бізнес. Станом на 13 грудня вже запровадили графіки для великих споживачів. Це зменшує навантаження області”,  — пояснив Олег Сеник.

Технічний директор “Прикарпаттяобленерго” також пояснив, як працюють графіки для великих підприємств.

“Фізично вони працюють так: ми добу напередодні зв’язуємося з ними та кажемо, що на наступну добу і на який період вводиться обмеження. Наприклад, підприємству потрібно зменшити свою потужність на 30% — вимкнути частину технологічного процесу, свої допоміжні функції. Підприємство обмежує це самостійно”, – зазначив Сеник.

З його слів, наступного дня у цих споживачів перевірятимуть лічильники. Якщо вони дотримуватимуться обмеження, то працюватимуть і надалі у такому режимі. Якщо підприємство порушить ліміт — енергетики його знеструмлять. З великими підприємствами працюють індивідуально.

Також Сеник заявив, що обленерго розробляє графік відключень на тиждень. Його публікуватимуть заздалегідь.

“Якщо будуть різкі зміни в обстановці в енергосистемі він буде коригуватися, але попередній графік на тиждень ми будемо робити і оприлюднимо”, – повідомив енергетик.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено