Івано-Франківськ

Ретро: 83 роки тому відбулася депортація станиславівських німців

. З собою переселенці з Галичини могли взяти лише 25 кілограмів багажу на особу.

6 goldene Hochzeit Foto scaled

У 1939 році радянський маршал К.Ворошилов видав наказ, що стосувався благодійної організації Теодора Цеклера. Було наголошено не чинити жодних перешкод як щодо майна, так і щодо самого пастора та членів його сім’ї. Втім, радянська влада згодом таки конфіскувала майно.

Згідно з умовами таємного додатку до Акту Молотова-Рібентропа наприкінці 1939 – на початку 1940 року німці Східної Галичини мусили покидати батьківщину й переселятися в західну частину Польщі, яку нацисти анексували, у землю Варти довкола Познані.

З собою переселенці з Галичини могли взяти лише 25 кілограмів багажу на особу. Саме 25 грудня 1939 року назавжди виїхала зі Станіславова й родина Цеклерів — разом з рештою німецької громади. Тоді переселили 1300 осіб.

293337293 876838296609846 6396961290387227391 n scaled

Теодор і Ліллі Цеклери 1943 році ще раз відвідали Станиславів, але виявили запустіння в будівлях, в яких раніше були розташовані опікунські заклади. Зокрема, у “Вифлеємі” — вибиті шибки на вікнах, двері — без замків, котли та пічки — розкрадені.

5 ehepaar Zoeckler bild h70 scaled

Теодор Цеклер помер 1949 року у німецькому місті Штаде. Ліллі Цеклер померла в Ґеттінґені у віці 94 років.

До теми…

Після війни, коли земля Варти знову стала польською, німці змушені були тікати звідти далі на захід, у Німеччину. І вже 1946 року була створена організація “Hilfskomitee der Galiziendeutschen e.V.” — “Комітет допомоги галицьким німцям”. Комітет допомагав утікачам влаштуватися у країні їхніх предків, йшлося у матеріалі  Галини Петросаняк.

Після розпаду Радянського Союзу “Комітет допомоги…” ініціював поїздки до Галичини, і галицькі німці почали здійснювати гуманітарні проекти у різних галузях. Розшукувати й впорядковувати німецькі церкви і цвинтарі, налагоджувати контакти з колишніми українськими сусідами й цих сусідів активно підтримувати. Наприклад, до Івано-Франківська представники організації на чолі з Еразмусом Цьоклером не раз привозили медикаменти, медичне устаткування, меблі й інші необхідні речі.

z1598551033a212i scaled

Галицькі німці видають чимало книжок, покажчиків, брошур, фотоальбомів з найцікавішими старими фотографіями з Галичини, збірники пісень і віршів, словники діалектів, розвідок про художників і їхні твори тощо. А що серед активних членів громади є вчені з науковими ступенями, то не бракує і справжніх історичних наукових розвідок. Серед них — чисельні публікації професорів Еріха Мюллера, Еразмуса Цьоклера й інших. Це різні дослідження окремих історичних аспектів, що грунтуються на документах  (звісно, що деякі з них прямо стосуються історії України).

1024px Memorialna doshka Teodoru TSokleru Frankivsk scaled

Читайте також на ПІК: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено