Івано-Франківськ

Королева Данії відмовилась курувати літпремію, в журі якої є росіянка

Премію вже прибрали зі списку проектів, які знаходяться під патронатом королеви на сайті Королівського палацу.

Королева Данії відмовилась курувати літпремію, в журі якої є росіянка

Королева Данії Маргрете ІІ відмовилася від патронату премії Ганса Крістіана Андерсена через призначення головою журі російської ілюстраторки Анастасії Архіпової. Про це пише ПІК з посиланням на УНІАН.

Згадка про королівський патронат також зникла із сайту Міжнародної ради з питань книг для юнацтва (IBBY). У вересні, через шість місяців після вторгнення рф в Україну, на конгресі IBBY російську ілюстраторку Анастасію Архипову обрали головою журі, яке наступного разу присуджуватиме премію.

Ці вибори внесли розкол в організацію, яка була створена після Другої світової війни. Осередки IBBY в Швеції, Фінляндії, Норвегії, Бельгії, Естонії, Латвії та Литві намагалися домогтися відставки голови журі. При цьому данська філія IBBY не підписала цього листа.

У відповідь на критику країн в IBBY відповіли, що члени журі представляють не уряди своїх країн, а себе як авторів, дизайнерів чи видавців.

“Але є свідчення того, що Анастасія Архіпова не просто художник – вона є членом правління Московської асоціації художників, асоціації, яка активно пропагує війну рф проти України. Зокрема, асоціація нещодавно провела конкурс плакатів, відеороликів і мемів для використання в кампанії з популяризації “спеціальної військової операції” і мобілізації у рф”, – йдеться у повідомленні.

До слова, премія Ганса Крістіана Андерсена, заснована в 1956 році, вручається раз на два роки організацією IBBY International. Присуджується письменникам та ілюстраторам за видатний внесок у дитячу літературу. Її називають Нобелівською премію в дитячій літературі. Серед інших цю премію отримувала і шведка Астрід Ліндгрен.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено