Івано-Франківськ

Обмін полоненими, Різдвяне “перемир’я”, викриття аферистки: ТОП-10 новин тижня 02.01-08.01 (ФОТО, ВІДЕО)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

огляд новин

Минає перший тиждень нового 2023 року. ПІК зібрала декілька новин тижня, які відбулися протягом тижня, з другого по восьме січня.

Війна

raketu dron bpla litak zbili slid v nebi gettyimages 1239124872 15 1300x820  1  1 1300x820 1 1300x820 scaled

Новий рік розпочався з атаки росії по територіях Україн, зокрема, лише за два дні нового року над Україною збили більш як 80 іранських дронів.

Згодом президент росії володимир путін доручив міністру оборони сергію шойгу запровадити “режим припинення вогню” на час святкування Різдва. Також 5 січня глава “російської православної церкви” патріарх кирил, який відкрито схвалив війну рф проти України, раптом заявив, що нібито закликає до “різдвяного перемир’я”.

Але росія традиційно порушила свої обіцянки. Зокрема, 7 січня на Запоріжжя прибула делегація ООН на чолі із керівницею гуманітарної місії в Україні Деніз Браун.

Було погоджено, що не буде обстрілів, проте РФ, яка обіцяла, що не стрілятиме, вранці обстріляла навіть місію ООН, яка привезла до Оріхова гуманітарну допомогу”, – повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух в ефірі національного телемарафону.

Обмін полоненими

IMG 20230108 153336 681 scaled

Цього тижня в межах обміну полоненими вдалося повернути 50 захисників України. Повернули людей, які потрапили в полон на Чорнобильскій АЕС, а також оборонців Маріуполя, хлопців з Донецького напрямку, з-під Бахмута, а також із Київщини, Чернігівщини, Херсонщини та інших регіонів, де тривали бої.

Здоров’я

324403080 462219126127425 522072705733519878 n scaled

В Івано-Франківському обласному фтизіопульмонологічному центрі оновили рентгенкабінет. Для облаштування рентгенкабінету, зокрема й для придбання сучасної рентгенодіагностичної системи італійського виробництва Calypso F (MTOes) всього освоїли понад 7 мільйонів гривень – це гроші з обласного бюджету та власні кошти.

Наявність такого апарату в центрі значно розширить можливості діагностики легеневої патології, покращить їх якість.

Добрі справи

На Прикарпатті за кілька днів за допомогою благодійників відремонтували оселю, в яку перед новим роком влучила російська ракета. Трапилося це 29 грудня на Тлумаччині. Його жителі на щастя, не постраждали, бо були в іншій кімнаті. У цей день росіяни випустили по Україні 84 ракети.
Завдяки підтримці людей доброї волі Святвечір пані Галина і її донечка Христинка зможуть відсвяткувати у власній домівці, у теплі та затишку.

Влада

Прем'єр розповів, що планує робити Уряд, щоб повернути українців додому з-за кордону

Цього тижня Кабмін визначив 10 пріоритетних напрямків роботи, над якими працюватиме у 2023 році.

Головними напрямками на цей рік будуть:

  1. Забезпечення армії, оборона та безпека.
  2. Інтеграція України в ЄС та НАТО.
  3. Енергетичний фронт.
  4. Відновлення України.
  5. Макрофінансова стабільність і програми підтримки бізнесу.
  6. Ветеранська політика.
  7. Освіта.
  8. Продовження реформи децентралізації.
  9. Впровадження обов’язкового пенсійного накопичення і реформа Фондового ринку та ринку капіталів.
  10. Реформа управління держвласністю та реформа державного управління.
Також повідомили, що у 2023 році всі працевлаштовані українці матимуть свої пенсійні накопичувальні рахунки. Кошти йтимуть на рахунки з трьох джерел: внесок роботодавців, внесок держави на паритетних із роботодавцем засадах та добровільні внески громадян. Таким чином буде реалізовано на практиці право кожного українця на достойну пенсію.

Зимова школа у Франківську

alt

В Івано-Франківську вперше запрацювали зимові школи. На базі гуртків та позашкільних клубів діти від 7-ми до 18 років на час канікул зможуть обрати та безкоштовно відвідувати заняття.

«Зараз тривають зимові канікули, вони будуть до 26 лютого. Тому було прийнято рішення посилити роботу позашкілля, позашкільних гуртків. І для того в кожному районі міста в нас є позашкільні гуртки, позашкільні клуби, де діти зможуть поспілкуватися, провести різноманітні майстер-класи, навчитися виробляти різноманітні речі, у деяких клубах ми проводимо навчання з підготовки до ЗНО», – розповідає детальніше про зимові школи заступниця міського голови, директор Департаменту освіти Вікторія Дротянко.

Викриття аферистки

324511483 889983162216321 6142067090345859497 n scaled

39-річна мешканка Печеніжинської громади, що на Коломийщині, вводила в оману людей начебто збираючи кошти на відбудову житла. 

Жінка створила сторінку в соцмережі, на якій публікувала неправдиву інформацію. Жінка виставила фото згорілого помешкання та  просила у громадян кошти на начебто відбудову помешкання для родички. Упродовж трьох місяців громадяни на банківський рахунок аферистки переслали понад 20 000 гривень.

Культура

44 main

Цього тижня в Івано-Франківську презентували історичну драму “Щедрик”.

В офіційному синопсисі фільму “Щедрик” йдеться, що події картини розгортаються в Івано-Франківську, тодішньому Станіславові, починаючи з кінця 1938 року. Одна імперія витісняє іншу, керівні режими ворогують, а світ довкола починає стрімко змінюватися. За сюжетом, в одному будинку по сусідству живуть спершу сім’я українців, поляків та євреїв. Пізніше поселяються німці. Почалася Друга світова війна і часу на щасливе життя дорослих не залишилося.

Цікаво те, що знімальна група “Щедрика” не знайшла у Франківську місць для зйомок стрічки. 

Відео

Журналісти ПІК запитали у франківців та гостей міста, як змінив їх минулий рік та з якими думками ідуть у 2023-ій.

 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено