Івано-Франківськ

У Повітряних Силах пояснили, чому не вдалося збити ракету, яка влучила у будинок в Дніпрі

рф вдарила по багатоповерхівці крилатою ракетою X-22, яку випустила з бомбардувальника Ту-22м3 над Курською областю.

.У Повітряних Силах пояснили, чому не вдалося збити ракету, яка влучила у будинок в Дніпрі

Командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук у спеціальній заяві повідомив, що у ЗСУ немає вогневих засобів, здатних збивати такий тип ракет. Про це пише ПІК з посиланням на ВВС.

“Зазвичай українські ППО перехоплюють крилаті ракети “Калібр”, Х-55, Х-101 чи дрони “Шахед”. Це досить різні цілі, що мають спільну рису – вони повільні, небалістичні й низьколітальні. Тобто їх легко дістає протиракета, вони не падають зверху, і є чимало часу на їхнє перехоплення”, – зазначив він.

Ще одна обставина – морські крилаті ракети “Калібр” запускають здалеку. Пуск доволі легко відстежується, після чого з урахуванням невисокої швидкості польоту ракети (близько 900 км/год) у ППО вистачає часу на те, щоб більш-менш точно прорахувати траєкторію її польоту.

Пуск “Шахеда” відстежити важче, його можна запускати ближче до лінії фронту, але він і летить зовсім повільно, тому передові пости чи навіть звичайні люди зі смартфонами досить швидко їх засікають.

“На відміну від них Х-22 летить на великій висоті – від 22 до 25 км. При цьому на такій висоті вона розвиває дуже високу швидкість: 3,5 – 4,6 Маха. Це ракета повітряного базування, що означає, що її можна запускати, підлітаючи досить близько до зони дії ППО – українські зенітники просто не мають часу на те, щоб підготуватися до її перехоплення”, – додав Олещук.

Командувач Повітряних Сил зауважив, що теоретично перехопити Х-22 міг би американський ЗРК Patriot із ракетою PAK-2, але для цієї ракети 25 кілометрів – її максимум. Більш маневрова й точна, але менш висотна ракета PAK-3 вражає цілі на висоті не більше, ніж 20 кілометрів.

Крім того, у цих ракет-перехоплювачів дальність дії обмежена десятками кілометрів. Один комплекс прикриває у випадку з PAK-2 коло радіусом у 160 км, а у випадку з PAK-3 – й поготів у 40 км. Україні поки що пообіцяли лише дві батареї, які ще не заступили на бойове чергування.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено