Івано-Франківськ

У Франківську жінка викупила та повністю відреставрувала історичне помешкання (ФОТО, ВІДЕО)

Старання та успіхи у прагненні зберегти та відновити автентику, на яку справді щедра кам'яниця Вайнгартена, вартують поваги та подяки.

12224222222 scaled

В обласному центрі Прикарпаття місцева мешканка відновила усі автентичні елементи в будинку 20 століття. Саме таку мету поставили перед собою власники однієї з квартир у будинку-пам’ятці на вулиці Чорновола, 28.

Тож тепер тут можна побачити одразу декілька дерев’яних відреставрованих дверей з ”рідною” фурнітурою з латуні, очищену від багаторічних нашарувань вапна і пилу ліпнину на стелі, а на підлогах – візерунок реставрованого столітнього паркету та збережену метлаську плитку. Крім того, збережений, відреставрований і досі функціональний п’єц.
“Ремонтно-реставраційні роботи зроблені так філігранно, що видно всі лінії, виїмки, заглибини… Їх не ”вилизували” дочиста – намагаючись надати вигляд нових речей, а зберегли саме в тому вигляді в якому вони дійшли до наших днів. До слова, світильники – не автентичні, теж латунні, але нові. І, як на мене, чудово доповнюють інтер’єр! Як і латунний ліхтар, який зроблений з відреставрованого факела“, – написала у соцмережі Василина Бантуш.

Результат старань жінки показали у сюжеті ОТБ Галичина:

Довідково:

Будинку, який був зведений на розі вулиць Гординського (тоді — Гіллера) та Чорновола (раніше – Голуховського), будувався за кошти єврейського підприємця, доктора права та адвокатом Карлом Вайнґартеном.

Цей 4-поверховий монументальний будинок (рік побудови викарбувана над під’їздом з боку Чорновола  1912), збудований у стилі модерн, цікавий насамперед тим, що мав два рівноцінні фасади, що виходили на обидві вулиці.

Перші поверхи Вайнґартен віддав під маленькі крамниці, а верхні, де були розташовані житлові квартири, він вирішив давати в оренду усім охочим. Сам у ньому й оселилася одна з найстаріших аптек нашого міста – “Під Матір’ю Божою” ще одного єврейського (за іншими версіями – австрійського підприємця) Олександра Вайса.

317660152 459525029631307 8152636703781180133 n

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено