Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: 82 роки на Голуховського відкрилася аптека Олександра Вайса (ФОТО)

Одна з найстаріших аптек, яка дійшла до наших часів, відкрилася у будинку, який був зведений на розі вулиць Гординського (тоді

c433645c42fd9ea108c883e558cb

Одна з найстаріших аптек, яка дійшла до наших часів, відкрилася у будинку, який був зведений на розі вулиць Гординського (тоді — Гіллера) та Чорновола (Голуховського) єврейським підприємцем, доктором права та адвокатом Карлом Вайнґартеном.

Цей чотирьох поверховий будинок (1912 року) цікавий, насамперед, тим, що Це був чотирьох поверховий будинок, який мав два рівноцінні фасади, що виходили на обидві вулиці.

Перші поверхи Вайнґартен віддав під маленькі крамниці, а верхні, де були розташовані житлові квартири, він вирішив давати в оренду усім охочим.

Сам в ньому й оселилася аптека під назвою «Під Матір’ю Божою», це була аптека Олександра Вайса. Як пише краєзнавець І. Бондарев, Вайс (як видно з прізвища — ймовірно єврей чи може австрієць за своїм походженням), кмітливо надавши аптеці суто християнську назву, таким чином приваблював до неї українських та польських клієнтів.

А щодо долі власника камяниці, пана Вайнґартена, то з часом приходу до Станиславова радянської влади у 1939 році, соціальний склад мешканців кардинально змінився: будинок було націоналізовано. Після таких змін та обставин, що склалися, власник скінчив життя самогубством, вистрибнувши з третього поверху цього будинку.

dfefdd776ebd

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено