Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: героїчна оборона фортеці та привілеї для вірменів (ФОТО)

14 січня 1677 польський сейм подякував мешканцям міста за героїзм і для відбудови міста на 12 років звільнив від податків.

Stanis awowska forteca. Rekonstrukcja Miros awa Jaremaka z archiwum autora

Як відомо, у 1676 року Станиславів витримав облогу багатотисячної турецької армії під керівництвом Ібрагіма-паші на прізвисько Шайтан (Диявол).

Перед тим, турецькі окупанти запропонували станиславівському гарнізону капітулювати. Отримавши відмову, османи почали облогу.

litopys 4 1

І вже 12 вересня гарнізон міста під керівництвом полковника Яна Данненмарка дав ворогові належну відсіч. Турки зосередились на штурмі Тисменицької брами та Вірменської фіртки. Але гарнізон не лише відбивав напади, але й контратакував.

Тим часом, польський король Ян Собеський зібрав військо під Львовом і рушив на виручку Станиславову. Турецька армія відступила. Утім, встигла спалили обидва передмістя, пограбували навколишні села й завдали значних втрат гарнізону. Втім, станіславійська фортеця витримала!

Zhuravno scaled

За такий героїзм Станиславів зрівняли у міських правах і прерогативах з іншими польськими містами. До того ж, польський сейм подякував мешканцям міста за героїзм і для відбудови міста на 12 років звільнив їх від податків.

Того ж дня (14.01.1677) Андрій Потоцький надав привілей на заснування Вірменського і Русько-Польського магістратів.

Зокрема, вірмени отримували право на окреме самоврядування, виділялися з польської юрисдикції та звільнялись від усіляких податків на двадцять років.

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено