Івано-Франківськ

Російські “повітряні кулі”, мобілізація та ситуація із світлом: ТОП-10 новин тижня за 13-19 лютого 2023 року (ФОТО)

Ряд актуальних та важливих подій третього тижня лютого, які варті повторного перегляду.

podii tuzhnya8 scaled 1 1

ТОП-10 новин тижня України та Прикарпаття за 13-19 лютого 2023 року, які Ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Ситуація на фронті

Російські загарбники змінили свою тактику біля Вугледара на Донеччині

128414513 ugledar 1

Там ворог фактично перестав по ночах атакувати українські позиції. Натомість росіяни почали відновлювати свої сили. Про це в ефірі національного телемарафону розповів спікер об’єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський, передає ПІК із посиланням Gazeta.ua.

За його словами, за останні два дні на цьому напрямку кількість штурмових дій коливається від двох до чотирьох.

Тим часом, станом на ранок 19 лютого ЗСУ ліквідували 142 860 тисяч російських військових, 590 з них знищені минулої доби, інформує Генштаб ЗСУ.

Окупанти почали запускати на територію України кулі з відбивачами

87ba44d53566abe7d5f07a664a59eb2f scaled 1

фото ілюстративне

Росіяни почали запускати на територію України кулі з відбивачами, що рухаються за напрямом вітру та ведуть радіолокаційну розвідку. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Ігнат у етері телемарафону, пише ПІК.

“Це – куля розміром метр на півтора, яка наповнена газом і летить вверх. На шнурку прикріплений кутовий відбивач. Сигнал радіолокаційної станції відбивається від відбивача, радіотехнічним військам треба реагувати, відмічати як повітряну ціль. Мета — відволікти”, – сказав він

За словами Ігната, противних хоче, щоб українські сили ППО витрачали на ці відбивачі, які коштують нічого, свої сили та засоби, зокрема, зенітно-ракетні комплекси.

Війна в тилу

Диявол криється в деталях, а, може, в комунальних підприємствах… Зміни, що сталися з українцями через повномасштабне вторгнення, спонукають думати глибше і цінувати більше.Наприклад, міський голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків у відеоінтерв’ю “Відверто” зізнався, що в нього відбулася переоцінка людського життя, адже вже двічі потрапляв під обстріли. Та поза філософськими розмовами в розмові з ведучою обговорюють і й інші реалії:

Чому нам треба готуватися до затяжного воєнного конфлікту; чому знову затримки з будівництвом Пасічнянського моста та чому чиновник не носить “камуфляж”?

 

У Львові та області через атаки росіян зруйновано практично всі електропідстанції

03b26b5c1e8ed20f0caa0e7a7f126a61

У Львові через масовані обстріли окупантів зруйновано практично всі електропідстанції. Крім того, руйнувань зазнали чимало інших об’єктів, які не підлягають відновленню.

Про це в інтерв’ю розповів мер міста Андрій Садовий. Він зазначає, що на сьогодні електропостачання є великою проблемою для регіону.

“Тому електропостачання є великою проблемою, але наші електрики знаходять нестандартні кмітливі рішення, тому промисловість і ці установи, які мають забезпечити місто, працюють”,–зазначив міський голова.

Мобілізація

2800813

На Івано-Франківщині мобілізація відбувається на всій території області й Буковель не є винятком. Про це розповів пресофіцер Івано-Франківського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Дмитро Бойканюк, пише Суспільне.

Якщо є план оповіщення, то значить він виконується. Будь-які місця не є винятком. Зокрема й туди можуть приїхати й роздавати повістки”, — зауважив пресофіцер.

Скільки повісток працівники територіального центру комплектування та соціальної підтримки роздали на Буковелі та скільки людей стали на облік, пресофіцер не сказав.

“Ця інформація — конфіденційна: скільки людей стали на облік. У Буковелі немає військовозобов’язаних, які там проживають і прописані. Там всі — приїжджі, як туристи. Багато хто просто приїжджає на один день, і тому який сенс його там реєструвати на один день? Якщо він понад три дні перебуває, то так”, — пояснює Дмитро Бойканюк.

Надзвичайні новини

Львів’янин роками розбещував власну доньку

image 3 1

Підозрюваним у ґвалтуванні своєї доньки в дитячому віці є диякон однієї з львівських парафій. Про те, що підозрюваним у справі є священнослужитель, повідомив адвокат постраждалої Олег Іванов, також це підтвердили в правоохоронних органах, пише видання ZAXID.NET

Після затримання 44-річного львів’янина, який роками розбещував власну доньку, Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» та адвокат постраждалої Олег Іванов розповіли деякі подробиці справи.

«Це дуже добре, що ми його викрили, бо він постійно мав доступ до дітей. По сьогоднішній день. Весь той час, все розслідування, відколи вона була малолітньою. Він же мав доступ до інших дітей», – каже адвокат.

Зі слів адвоката, чоловік знущався з доньки в дитячому віці, а вона наважилася звернутися по допомогу до психологів та юристів лише у 2021 році, вже в дорослому віці. Довший час розслідування справи не рухалося, дівчині не хотіли вірити, адже її батько священнослужитель. Коли ж провели обшук в помешканні чоловіка, виявили багато жорстких дисків з тисячами файлів.

Адвокат  постраждалої дівчини  переконаний, що підозрюваний має залишатися під вартою на час розслідування, адже можливо є інші потерпілі від його дій.

У Косівському районі рибалка провалився під кригу

129062 1 large scaled

У Косівському районі надали допомогу чоловіку, який провалився під кригу. Його врятували очевидці ще до приїзду рятувальників. Про це повідомляє Косівський районний відділ ДСНС області, пише ПІК.

“Люди за допомогою підручних засобів – мотузки та гілки з дерев витягнули рибалку”, – йдеться у повідомленні.

Україна

Ситуація з електроенергією

Світло виключатимуть на дві години: графіки вимкнень на Прикарпатті 9 січня

Завдяки покращенню української ППО та “зниженню можливостей Москви завдавати ударів” по критичній інфраструктурі найгірше в ситуації з електроенергією вже позаду, але “розслаблятися не варто”.

Про це в інтерв’ю Bloomberg заявив голова “Укренерго” Володимир Кудрицький, пише ТСН.

“Противник значною мірою втратив здатність завдавати значної шкоди”, – зазначив Кудрицький.

Він високо оцінив протиракетну обороноздатність України, а також швидкий ремонт електромереж, проведений його підлеглими, пише Bloomberg.

“Тим не менш, не варто розслаблятися і вважати, що російська кампанія повітряних ударів закінчилася”, – наголосив Кудрицький.

Нагадаємо, для Франківщини перенесли “день без вимкнень електроенергії”. Виміри погодинного електричного навантаження області перенесено з 15 на 21 лютого.

У разі масованих атак на енергетичну інфраструктуру, або виникнення значного дефіциту електричної потужності в енергосистемі України, проведення режимних  замірів можуть бути знову перенесені до стабілізації ситуації

В Україні хочуть скасувати святкування 8 березня, Дня перемоги та Дня праці 

2950295 v ukrayini hochut skasuvati 8 bereznya ta 1 travnya ta vstanoviti vihidni na inshi svyata scaled

В Україні хочуть скасувати святкування 8 березня, Дня перемоги та Дня праці. Відповідний законопроект зареєстрували у Раді.

Натомість нардепи пропонують внести зміни до Кодексу законів про працю та встановити такі святкові дні:

  • 25 лютого – День української жінки (День українки) – День народження Лесі Українки;
  • 9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка;
  • Друга неділя травня – День матері.

У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені

pensiia scaled

У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені, вже цього березня Уряд проведе індексацію пенсій на 20%. Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в законі «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 17 лютого, пише ПІК.

“За дорученням Президента України ми робимо індексацію пенсій попри те, що законом України про державний бюджет на 2023 рік така індексація не є обов’язковою. Уряд виконує свої зобов’язання перед людьми. Ми допомагаємо тим, хто цього найбільше потребує. Індексація виплат торкнеться більш ніж 10 мільйонів українців”, – повідомив Шмигаль.

Окрім цього, цьогоріч збережуть всі доплати до пенсій за віком.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено