Івано-Франківськ

Деякі країни пропонують жінкам “менструальну відпустку”: її оплачуватимуть

2 березня Іспанія стала першою європейською країною, яка надала працівникам право на оплачувану менструальну відпустку.

Деякі країни пропонують жінкам "менструальну відпустку": її оплачуватимуть

В низці країн жінкам пропонують “менструальну відпустку”. Зокрема, жінки в Іспанії тепер мають право на три дні “менструальної відпустки” на місяць — з можливістю продовження до п’яти днів. Країна прийняла численні закони про сексуальні та репродуктивні права, зокрема й закони про розширення прав трансгендерів та на аборти. Про це пише ПІК з посиланням на Букви.

Без таких прав жінки не є повноправними громадянками, заявила в парламенті міністерка з питань рівності Ірен Монтеро. Уряд оплачуватиме менструальну відпустку.

Водночас така відпустка не є звичайним явищем у Сполучених Штатах, але окремі компанії запроваджують політику, як-от виробник популярного астрологічного додатка в Лос-Анджелесі та глобальна компанія з програмного забезпечення.

В Індії додаток для доставки їжі Zomato запровадив такий тип відпустки у 2020 році. Австралійська компанія Modibodi, компанія з виробництва спідньої білизни для періоду, у 2021 році запровадила політику, що пропонує 10 днів оплачуваної відпустки щорічно з таких причин, як менструація та менопауза.

Японія запровадила менструальну відпустку в трудовому законодавстві в 1947 році. Згідно зі статтею 68 закону, роботодавці не можуть вимагати від жінок працювати в ці дні. Вчені прослідкували заклик до такої відпустки від страйку жінок-кондукторів, які працювали в Токійській муніципальній автобусній компанії в 1928 році. Наприкінці Другої світової війни дискусію знову розпалили жінки, які відчайдушно шукали роботу та виявили відсутність відповідних санітарних умов на робочих місцях.

Індонезія — ще одна азійська країна, яка рано прийняла політику менструальної відпустки. Політика, яка була запроваджена в 1948 році та змінена в 2003 році, говорить, що працівниці, котрі відчувають менструальний біль, не зобов’язані працювати в перші два дні свого циклу. Вчені зазначають, що “реформи 2003 року послабили менструальну відпустку як право на роботу”, зробивши її предметом переговорів між роботодавцями та працівниками.

У Південній Кореї стаття 73 закону про працю передбачає щомісячну “фізіологічну відпустку”, згідно з якою всі працівниці можуть отримати одноденну відпустку щомісяця. У 2021 році місцевий суд звинуватив посадовця авіакомпанії Asiana Airlines у відмові бортпровідників у відпустці. Відхиливши позов про те, що співробітниці не довели, чи були у них менструації, суд оштрафував посадовця на 1790 доларів.

На Тайвані стаття 14 закону про гендерну рівність у працевлаштуванні надає працівницям право вимагати вихідного щомісяця для відпустки в розмірі половини їх звичайної заробітної плати. Але якщо таких відпусток протягом року більш як три, додаткові дні зараховуються до лікарняного.

В’єтнам – ще одна азійська країна, яка враховує дні менструації для працівниць. Його трудове законодавство передбачає 30-хвилинну перерву для жінок кожного дня менструального циклу. У реформі 2020 року додали менструальну відпустку тривалістю три дні на місяць. Працівниці, які вирішили не брати таку відпустку, мають отримати доплату.

В Африці Замбія запровадила концепцію Дня матері, згідно з якою працівниця має право на один день відпустки щомісяця без пояснення причини чи вимагання медичної довідки.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено