Івано-Франківськ

Гендерна не/рівність: франківці говорили про становище чоловіків та жінок в суспільстві

8 березня на Promprylad.Renovation відбулася відкрита панельна дискусія «Не/рівність: чоловіки та жінки».

IMG 20230309 203925 scaled

В Міжнародний день боротьби за права жінок в Івано-Франківську відбулася панельна дискусія, говорили про становище чоловіків та жінок у суспільстві.

Спікери:

  • Оксана Павленко – засновниця та головна редакторка Divoche.Media,
  • Роман Пятківський – експерт з доброго врядування, публічного управління та доброчесності “Карпатського інституту аналітики FrankoLytics”,
  • Мар’яна Вершиніна – депутатка Івано-Франківської міської ради, співзасновниця та голова правління ГО “Мами Прикарпаття”,
  • Галина Гривнак – членкиня правління БАІФ, засновниця та СЕО FinImpact,
  • Ольга Кукула – проєктна менеджерка ГО “Д.О.М.4824”, тьюторка ГО “Дівчата”.
  • Модерував дискусію головний редактор виданні Galka.if.ua Роман Турій. Дискусія відбулася з ініціативи платформи «Тепле місто».

Різноманітний досвід спікерів дозволив підсвітити гендерні питання з різних боків.

Так, Роман Пятківський вважає, що дискусій довкола святкування 8 березня було б менше, якби суспільство тримало фокус гендерного спрямування.

«Нам бракує культури гендерної тематики. Замовниками таких досліджень у нас найчастіше є інші країни, як США, Канада, Нідерланди, Швеція – які далі просунулися у питанні гендерної рівності», – зазначив Пятківський.

Думку аналітика продовжила Ольга Кукула, наголосивши, що гендерна рівність – це не про відбирання ресурсів чи прав в одних та передача їх іншим. Це про рівні можливості та права для всіх, а чи користуватися ними – особистий вибір кожного.

Ольга звернула увагу:

«Якщо ви підете прогулятися містом, то не побачите своїх привілеїв. Але якщо ви візьмете дитячий чи інвалідний візок, то ви побачите, що ви не всюди можете потрапити».

IMG 20230309 204041 scaled

Оксана Павленко закцентувала увагу на актуальну проблему – становище жінок у війську.

«Вони (жінки – ред.) не можуть так легко просуватися по кар’єрній драбині. Війна триває не один рік, але про форму для жінок задумалися тільки зараз. Якщо ми хочемо, щоб жінки долучалися до армії – потрібно створювати для цього умови».

Також журналістка зауважила, що після війни в країні буде ставати більше насильства і до цього вже потрібно готуватися: створювати шелтери та кризові кімнати.

Галина Гривнак закцентувала увагу на тому, що поняття «берегині» створює для української жінки чимало проблем. Традиційно в суспільстві дівчину виховують з настановою, що вона першочергово має виконувати домашній і сімейні обовʼязки.

«Жінці надає сили оточення та освіта. Якщо жінка хоче в душі працювати та досягати, а довкола говорять, що як вона буде це робити, що їй цього не треба. Потрібно якнайшвидше вирватися з цього кола».

Про заангажованість ставлення до жінки в профейсіному середовищі також йшлося Мар’яні Вершиніній. Депутатки розповіла про власний досвід в Івано-Франківській міській раді:

«Мені здається, що коли я говорю у раді слово «гендер», то мене деякі колеги починають боятися. Я також піднімала питання облаштування шелтерів, тоді декілька чоловіків закривали мені рота. На найближчій сесії мають розглядати питання про передачу земельної ділянки, де мав бути дитячий садок, комунальному підприємству під облаштування парковки. І це в той час коли в нас критично не вистачає садків, а початкові школи в прямому сенсі тріщать по швах», – розповідає Вершиніна.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено