Івано-Франківськ

Ілюзії зникли: як змінювалося ставлення українців до росії та росіян (ІНФОГРАФІКА)

Рік повномасштабної війни кардинально змінив ставлення українців до країни-агресора та її громадян.

855cc989a7bb4bdf1e89b9514619be5e

Якщо ще кілька років тому українці могли нейтрально ставитись до росіян, то після підтримки ними путінського вторгнення усі ілюзії зникли.  Після року повномасштабної війни більшість українців холодно ставляться до росіян і вважають рф ворожою державою. Як змінювалося ставлення – на інфографіці “Слово і Діло”. 

stavlennya ukrayincziv do rf ru origin stavlennya ukrayincziv do rosiyan ru origin

У травні 2018 року, за даними опитування групи «Рейтинг», 47% українців охарактеризували своє ставлення до росіян як «тепле». Нейтрально до них ставилися 30% респондентів, холодно – 23%.

У квітні 2021 року, коли росія нарощувала війська біля українського кордону, ставлення до росіян погіршилося – 41% опитаних назвали його «холодним» та 30% «теплим». Нейтральних теж поменшало – 27%.

При цьому 56% українців сприймали росію як однозначно ворожу державу, 20% – швидше ворожу. Лише 4% громадян вважали рф однозначно дружньою країною.

Наприкінці 2021 року ставлення українців до росії трохи покращилося: 53% назвали її ворожою державою, 19% – скоріше ворожою, 9% – нейтральною, і по 6% – однозначно і скоріше дружньою.

Після повномасштабного вторгнення росії, у березні, українці ще вірили в «хороших росіян»: 13% охарактеризували ставлення до них як «тепле», 51% – як «холодне», 31% – «нейтральне».

Але саму росію більшість українців (95%) уже вважали виключно ворожою державою. У жовтні цей показник трохи знизився – до 93%.

У квітні минулого року було зафіксовано різке погіршення ставлення до росіян – 69% українців відповіли, що ставляться до них холодно. Тепло ставлення вдалося зберегти лише 8% опитаних, нейтральне – 20%.

До серпня вже 81% українців характеризували своє ставлення до росіян як «холодне», як «тепле» – лише 3%, нейтральне – 14%.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено