Івано-Франківськ

Населення світу досягне піку у 2050 році: дослідники розповіли, що буде після цього

Дослідники вивчили два можливі сценарії зміни населення в цьому столітті.

large 15 scaled

Дослідження показало, що вже до кінця 2050 року чисельність населення планети може зрости до найвищої позначки — 8,6 мільярда. Але потім швидко піде на спад.

Про це йдеться в дослідженні, зробленому організацією Earth4all, передає “Громадське“.

“Дослідження, опубліковане 27 березня, містить значно нижчі показники чисельності населення порівняно з прогнозами ООН. За підрахунками Організації, населення світу може зрости приблизно до 8,5 мільярда у 2030 році, 9,7 мільярда — у 2050-му, а досягти піку в 10,4 мільярда людей — у 2080-х. На такому рівні кількість населення, як очікується, залишатиметься до 2100 року”, – йдеться у повідомленні.

Дослідники аналізували десять регіонів світу. Серед них є Африка на південь від Сахари, Китай і Сполучені Штати. Нині зростання населення є найвищим у деяких країнах Африки, як-от Ангола, Нігер, Демократична Республіка Конго та Нігерія, а також в Азії — наприклад, в Афганістані.

Команда Earth4all вивчила два можливі сценарії зміни населення в цьому столітті. За першим сценарієм — Замало Занадто Пізно (Too Little Too Late) — світ продовжує економічно розвиватися, а безліч найбідніших країн вириваються з бідності. За цим сценарієм, світове населення може досягти піку у 8,6 мільярда у 2050 році, а потім знизитися до 7 мільярдів у 2100-му.

Другий сценарій називається Гігантський стрибок (Giant Leap). Дослідники вважають, що тоді населення досягне піку у 8,5 мільярда людей приблизно до 2040 року і знизиться приблизно до 6 мільярдів людей до кінця століття. Цього можна досягти інвестиціями в боротьбі з бідністю, в освіту та охорону здоров’я, а також змінами політики щодо продовольчої та енергетичної безпеки й гендерної рівності.

За результатами дослідження, якщо демографічний сплеск вдасться подолати, почне слабшати тиск на природу та клімат.

«Це дає нам підстави вірити, що “демографічна бомба” не вибухне. Але ми все ще стикаємося зі значними екологічними проблемами, тому варто зосередитися передусім на них», — заявив один з авторів дослідження Бен Каллегарі.

Нагадаємо, чисельність населення станом на 2022 рік становить 8 мільярдів людей.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено