Івано-Франківськ

Українці, які працювали в Росії не зможуть отримувати українську пенсію

Наш уряд має намір денонсувати договір з РФ про трудовий стаж та соціальний захист працівників.

Українці, які працювали в Росії не зможуть отримувати українську пенсію

В українців, які деякий час працювали в Росії, можуть виникнути проблеми з виходом на пенсію. Оскільки пенсія в Україні призначається на підставі накопиченого трудового стажу, то багатьом може не вистачити саме цих років, які вони працювали в Росії.

Відповідний проект урядової постанови розміщено для обговорення на сайті Федерації профспілок України, пише ПІК.

“Незважаючи на складні відносини, які існували між Україною та Росією ще до війни, між нашими країнами досі діє договір про взаємне визнання трудового стажу та соцзахист працівників. Тобто українці, які свого часу працювали в РФ і заробили там частину трудового стажу, мають право на підставі цього стажу отримати пенсію в Україні. Тепер же український уряд має намір розірвати цей договір”, – йдеться у повідомленні.

Підставою для розірвання існуючого договору стала повномасштабна війна, яку Російська Федерація розгорнула проти України. В обґрунтуванні розірвання договору зазначається, що угода була укладена в 1992 році. Тоді між нашими країнами існували дружні та добросусідські відносини, а також міцні економічні зв’язки.

Проте наразі ситуація кардинально змінилася. Розв’язавши проти України повномасштабну війну, РФ повністю зневажила всі норми міжнародного права, а отже, жодних правових угод із країною-агресором бути не може.

Ймовірно, це не стосуватиметься вже призначених пенсій, оскільки правові акти не мають зворотної сили. А от щодо майбутніх пенсіонерів, то їхні пенсії виявляться під питанням. Втім, слід чекати на роз’яснення уряду. Можливо, це стосуватиметься лише стажу, придбаного вже після 24 лютого 2022 року.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено