Івано-Франківськ

Що таке ретроградний Меркурій і коли його чекати у 2023 році

Ретроградний Меркурій цьогоріч можна буде спостерігати вже вдруге.

762a33a3184952a4d16e2155832608a1 1024x768 scaled

Ретроградний Меркурій – це астрономічне явище, при якому виникає ілюзія руху Меркурія у зворотному напрямку. Насправді це не так, оскільки планети рухаються лише вперед по своїй орбіті навколо Сонця. Цей ефект спричинений положенням Землі відносно Меркурія, пише 24 Канал.

“Земля перебуває на середній відстані в 150 мільйонів кілометрів від Сонця і більшу частину року рухається орбітою зі швидкістю 30 кілометрів за секунду. Меркурій і Венера розташовані ближче і рухаються швидше. Середня відстань від Меркурія до Сонця – 58 мільйонів кілометрів, швидкість – 47 кілометрів за секунду. Меркурій встигає понад чотири рази пробігти навколо Сонця, поки Земля робить лише один оберт”, – йдеться у повідомленні.

Уявіть рух Меркурія по колу проти часової стрілки. У центрі цього кола – Сонце. Схематично розділіть коло на два півкола (своєрідні штрихи праворуч і ліворуч) – одне півколо знаходиться за Сонцем, а друге перед ним.

Тепер змініть свою позицію спостерігача. Ви вже перебуваєте не зверху, над зіркою та планетою, а збоку – тому для вас орбіта Меркурія виглядає не ідеальним колом, а зливається в одну лінію. Коло продовжує існувати, але ви бачите ілюзію, лінію.

Поки Меркурій рухається частиною кола, яка перебуває перед Сонцем, ми бачимо його рух у праву сторону. В якийсь момент планета ненадовго наче зупиняється, проходячи вигин кола збоку на місці уявних штрихів, а потім переходить на друге півколо, і для нас починає ніби рухатися назад, у ліву сторону, хоча, як і раніше, прямує своїм шляхом проти часової стрілки. Згодом, досягаючи іншої точки розділення кола все повторюється: коротка зупинка, перехід на іншу частину півкола і рух уже в праву сторону.

Явище ретроградного Меркурія – повторюване. У середньому протягом одного року трапляється близько трьох таких положень планети, кожне триває приблизно три тижні.

Наступного разу ретроградний Меркурій почнеться 21 квітня, тобто вже завтра, і триватиме до 14 травня.

Потім він буде ретроградним з 23 серпня до 14 вересня, а потім знову з 12 грудня до 1 січня.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено