Івано-Франківськ

У карпатських селах триває масова стрижка овець: як це відбувається (ФОТО)

Це відбувається у проміжку між релігійними святами Благовіщення (8 квітня) та святого Юрія (6 травня), перед виходом тварин на полонину.

340617193 198970052908281 1085839965821657169 n

«За зиму в овець відросла вовна, в яку вони виділили чимало поту і жиру. Тому для тварин це додатковий обігрів та навантаження на тіло, яке на полонині треба. Але стригти овець аж попри шкіру теж не треба, слід залишити трішки вовни, щоби вони не мерзли»,— розповідає Дмитро Стефлюк, досвідчений карпатський господар та голова громадської організації «Всеукраїнське товариство «Гуцульщина».

За 12 годин до стрижки овець добре годують. Згодом вже нічого не дають їсти, бо наводити красу вовнатим краще, коли вони голодні.  Стрижуть нині карпатських овець спеціальними машинками сучасного виробництва, або ж старими, але справними. А дехто використовує дідівські ножиці. Зазвичай вони великі металеві та складаються лише в один бік. Ножиці мають пружину, і стрижуть, відгортаючи вовну, повідомляє ПІК.

Перед стрижкою баранам та вівцям зв’язують задні ноги, згодом передні ноги. Кладуть тварин на невеличке дерев’яне підвищення зі збитих дощок та накрите брезентом. Починають стригти овець, за словами пана Стефлюка, від голови та шиї, дехто — від паху.

340672779 953585749016870 4574308087368580422 n

Стрижуть «від себе» аби бачити що і як роблять та не зачепити й не поранити  тварину. Далі стрижуть боки, половину спини, а згодом перевертають воюнату на другий бік. Під час стрижки тварини можуть смикатися, тому слід їх добре тримати і стежити, щоб не порізати. До речі, не варто  два рази стригти  по одному й тому самому місцю, бо тоді якість шерсті знижується. Утворюється така собі «січка».

Карпатські господарі стверджують, аби вовна  була, ніби ціла шкіра, треба так стригти якнайрівніше і якнайкоротше. А для цього треба, аби вівця чи баран були добре вгодовані. Тоді й робота йде легше. Бо на вовні є жир, і ножиці, наче «їздять», біля тіла. Шерсть від жиру стає м’якою її легше зістригти». З однієї тварини можна настригти від 2 до 5 кілограмів вовни.

340847541 1182561899028033 1729842094312516675 n scaled

Щоправда, її треба перебрати від різноманітного сміття,  адже тварини  ходили всюди, зачіплялися за шерсть стебелинки, травинки, трохи трачиння. Обстрижену неочищену овечу шерсть можна зберігати у полотняних мішках у добре провітрюваному приміщенні 10-15 років. Проте таке мало хто нині робить. Вовну обробляють: 3-4 рази миють  у теплому мильно-содовому розчині,  стільки ж полощуть у чистій джерельній воді. І тоді зникає характерний запах.

Відповідно оброблена овеча шерсть — сировина для виробництва ліжників традиційної гуцульської одежі. А ще з  вовни прядуть нитки та в’яжуть теплі шкарпетки, які особливо користувалися попитом у холодні пори року для наших захисників. Продавати вовну не дуже вигідно, та й овець у людей небагато. Тому   карпатські господарі, зазвичай тримають її для себе, рідних, знайомих. Та й майстрів у кожному карпатському селі не бракує.

279360811 783683715948833 4140592263460362113 n scaled

Сабіна Ружицька. Фото з доступних Інтернет-джерел 

Нагадаємо, на Прикарпатті стартував сезон торгівлі домашніми тваринами та птицею.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено