Івано-Франківськ

Уперше за історію Незалежності у місті Тлумачі провели показ “Прикраси з українською душею” (ФОТО)

У показі брали участь малі та юні жителі громади та діти ВПО.

329592304 761033219076002 4825318639917115247 n scaled

Зробили брошки. вінки, силянки та ґердани  викладачі та гуртківці місцевого Будинку дитячої та юнацької творчості.

«Я веду  гурток «Дивотвори». Разом з його учасниками ми вивчаємо, виготовляємо та популяризуємо наші традиції, зокрема прикраси з бісеру. Я сама давно займаюся виготовленням прикрас з бісеру. Свої роботи я принесла гуртківцям, аби вони подивилися. Оскільки на гуртку переважно дівчатка, то вони з радістю стали роздивлятися прикраси, приміряти, фотографувати  і казати:  «Ми, як українські модельки!», — розповідає ПІК Світлана Федоришин, народна майстриня,  одна з ініціаторок новації.

І з цими словами у пані Федоришин  з’явилася ідея: показати жителям тлумацької громади прикраси з бісеру, заохотити людей, а особливо дітей та підлітків шукати у своїх домівках, у бабусь, матерів давні вироби, якщо такі є, носити і гордитися своїм.

Протягом 6 місяців майстриня з гуртківцями виготовляли прикраси з бісеру. Це переважно покутські силянки і вінки з атласних, гладеньких шовкових  і напівшовкових стрічок. Останні виготовляють у японській східній  техніці «канзаші», але з українським колоритом.

340827754 1208999256260275 3806615564659485541 n scaled

За словами  Світлани Федоришин, канзаші це техніка створення прикрас з тканини, квітів і шпильок для волосся зі шматочків тканини, складених у вигляді пелюстків квітів.

До показу долучилася і  майстриня  Валерія Губар, яка приїхала зі Сходу і тимчасово проживає у Тлумачі. Жінка займається бісероплетінням та вишивкою бісером і веде в селі Колінці гурток та навчає цьому мистецтву дітей.

На показі в Тлумачі пані Валерія представила брошки з бісеру, які виготовили її вихованці.  Загалом на показі продемонстрували 6 брошок, 7 вінків, 12 силянок та герданів та комплект прикрас для родини Family Look. У показі брали участь малі та юні жителі громади та діти ВПО.

«Ми хотіли показати, що носити наші традиційні українські прикраси можна й треба зараз, вони підходять до будь-якого одягу, до будь-якого стилю. І цей стиль можна легко підібрати»,— підсумовує пані Федоришин. До речі, всі прикраси, які демонстрували на показі, будуть передані на благодійний ярмарок, кошти з якого підуть на підтримку ЗСУ.

 Сабіна Ружицька.Фото авторки, колаж з архіву Тлумацького будинку дитячої та юнацької творчості

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено