Івано-Франківськ

День вишиванки: чим відрізняються вишиті сорочки у різних регіонах України

18 травня українці відзначать День вишиванки 2023 - свято нашого національного одягу.

0aab38166dc17abb232b58da2fc727ec scaled

Всесвітній день вишиванки з’явився завдяки акції, яку у 2006 році запропонувала провести студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів.

Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки.

Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України, пише ПІК.

День вишиванки: чим відрізняються вишиті сорочки у різних регіонах України

Візерунок вишиванки по регіонах

У кожному регіоні України є свої традиційні візерунки вишиванки. У цього мистецтва існує сотні різних швів та десятки технік, які по-різному комбінуються у різних областях.

  • На Харківщині були популярні червоні та чорні вишиванки, зроблені грубою об’ємною ниткою. На харківських вишиванках часто можна побачити особливе зображення – дерево життя.
  • Херсонські вишиванки славляться зображеннями вишитих тварин: півнів, зозуль, коней, оленів. Також на них часто вишивали дерево життя, як у харківських вишиванках.
  • На Полтавщині вишивали гладдю. Полтавська вишивка вважається однією з найдавніших. Відома вона традицією вишивки “білим по білому”. На Полтавщині прийнято прикрашати рукави сорочки витонченим та кропітким дрібним візерунком, а в орнаменті використати геометричні фігури.
  • На Сумщині були популярні полтавські вишиванки, а також рослинно-геометричні візерунки дрібним хрестиком. Вишиванки Вінницької області цінуються за велику різноманітність елементів та технік.
  • В Чернігівській області поєднували кілька видів швів в одній вишивці та використовували складні техніки. Чернігівські вишивальниці вишивали дуже мініатюрними, схожими на бісерні стібками, а також використовувати дуже тонкі нитки. Для цього була потрібна велика майстерність і акуратність.
  • У Донецькій та Луганській областях майстрині пишно прикрашали сорочки вишитими квітами, деревами та птахами. Завдяки використанню ниток різних текстур вишивка здавалася об’ємною.
  • Вишиванка Волинської області виділяється симетрично повторюваними геометричними візерунками. А у житомирських вишиванках окрім геометричних фігур на сорочках розцвітали квіти та гілки з листям.
  • Закарпатська вишиванка – найбільш пишна, яскрава і різнобарвна. Вишивальниці Закарпаття прикрашали рукави пишним та великим орнаментом. Львівські майстрині навпаки вишивали дуже легкі, витончені та скромні візерунки, наче тонке мереживо.
  • У Запорізькій області найкраще розвинені традиції чоловічої вишиванки. Чоловічі сорочки прикрашалися в основному геометричними візерунками, такими як ромби і кола (символ сонця). Таку вишивку називали чумацькою.
  • Вишиванки Київської області виділяються найбільшим розмаїттям рослинних візерунків. На них можна побачити хміль, грона винограду, маки, пшеничні колоски. Такими візерунками прикрашали рукави, а на манжетах вишивали дрібні геометричні фігури. Часто використовували нитки синього та чорного кольорів.
  • Для кримських вишиванок характерна велика різноманітність візерунків, кожен з яких має своє сакральне значення. Наприклад, вигнута гілка з листям “егрі дав” означала розвиток і непостійність, дерево символізувало чоловіче начало, а гвоздики були символом людей похилого віку.
  • Вишивки Івано-Франківщини прикрашають чіткі геометричні фігури, які часто з’єднуються в одну широку лінію, утворюючи динамічний орнамент. Старовинними місцевими техніками є “колення” і “кручення”, які є досить складними у виконанні. На Івано-Франківщині завжди пишно декорували рукави. На одній сорочці поєднували багато технік вишивання: від “білих по білому” до “писаних” – суцільно “замальованих” нитками елементів.

Особливими є вишивки села Космач. Яскраві жіночі сорочки з горизонтальними уставками, на яких переважає красива осіння гама. А от снятинські сорочки славились “рукавами-червонянками”, вишитими бавовняними нитками. Цікавими були покутські вишиванки. Чого варті лише місцеві назви візерунків: кучері звіздаті, чубаті, вусаті цілі, клинчасті головочки, зерняткові, чубаті, черковці, сливкові.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено