Івано-Франківськ

ТОП-10 порад, як не заснути в дорозі під час довгої подорожі

Під час тривалих подорожей мозок та тіло людини втомлюються від монотонної роботи, тому хоче відпочити та поспати. 

ТОП-10 порад, як не заснути в дорозі під час довгої подорожі

Як не заснути в дорозі за кермом, і що робити аби не заснути, пише ПІК з посиланням на hotline finance.

1. Виспатись перед довгою поїздкою

Очікувана порада — потрібно добре поспати мінімум 7-8 годин. Але забагато спати не треба, тому що може почати боліти голова, тіло буде кволим — це не додасть бадьорості за кермом. Тому оптимальним буде варіант добре виспатись протягом ночі та вранці рушити в дорогу.

2. Спати в перервах подорожі

Якщо не вдалось виспатись перед дорогою, то спіть під час коротких перерв у довгій подорожі. Адже загалом рекомендується робити зупинки кожні 2-3 години руху. У цей час можна випити кави, сходити до вбиральні тощо. Але наша порада для водія, що не виспався, — перепочити та подрімати 10-20 хвилин. Навіть короткий сон дасть можливість мозку відпочити та проїхати ще півтори-дві години.

3. Кава та чай або фізичні вправи під час подорожі

Якщо виспались й почуваєтесь добре, правило зупинки кожні 2-3 години все одно буде корисним. Вже зазначали вище, що короткі зупинки можна використовувати для купівлі кави або чаю, заправки автомобіля та походу до вбиральні. Якщо все це не потрібно, то можна зробити невеличку зарядку для організму — виконати фізичні вправи, розтягування для рук та ніг. Цим ви не лише пожвавите кровообіг всередині тіла, але також приберете втому й затікання в кінцівках. 

4. Електронні системи автомобіля

Звертайте увагу на електронних помічників сучасного автомобіля. Деякі мають систему контролю втоми водія, яка реалізується двома методами: Звичайний таймер, що рахує час у дорозі: від запуску двигуна і далі постійний рух без зупинки. Зазвичай такий таймер налаштований на 2-3 години. Тобто як раз бажаний проміжок.  Складніша система, що слідкує за рядністю руху та вихляннями автомобіля у межах своєї смуги. Якщо помічає щось неадекватне — дає сигнал та радить перепочити.

5. Кава, чай, енергетики

Одна з найпоширеніших порад — пити каву та енергетичні напої. Насправді важливо отримати кофеїн та заряд бадьорості. А яким саме методом — то вже інше питання. Зауважте: окрім кави, хтось полюбляє чай або гарячий шоколад. Це теж будуть дієві методи, аби збадьоритись. Енергетичні напої наче форсують використання тих ресурсів, що має організм. Спочатку ви будете почуватись дуже активним та бадьорим, але через певний час можливе знову повернення втоми та сонливості. Тому правило про короткий сон ніхто не скасовував.

6. Їсти яблука, горіхи, сухарі, лимони та апельсини

Ще одна цікава порада — не тільки пити, але також їсти. Причому бажано їсти те, що хрустить: так є звук в голові (от буквально в черепі), і це не дає заснути. Наприклад, яблука, горіхи, сухарі, пластівці. Проте також є і певна небезпека — ви наїдаєтесь, й організм хоче відпочити, щоб перетравити їжу. А відпочинок може бути пов’язаний зі сном.

Виходить, що ось такі невеликі перекуси можуть спочатку збадьорити на певний час, але якщо будете їсти забагато та постійно — то потім, навпаки, захочеться спати сильніше. Кілька слів про цитрусові. Їх споживання є чудовою порадою для довгих подорожей одразу з кількох причин. По-перше, вони містять вітамін С, який загалом заряджає та бадьорить наш організм. По-друге, вони наповнюють салон власним ароматом — одночасно приємним та бадьорим.

7. Відчинити вікна в салоні

Змінюйте щось під час руху, аби організм та мозок залишалися в тонусі й сприймали щось нове. Найпростіший варіант — відчинити вікна автомобіля. Так ви отримаєте свіже повітря, зміну температури, аеродинамічний шум з дороги. Цього вистачить на 15-20 хвилин бадьорості, поки організм буде звикати до нових умов. 

8. Змінити температуру та швидкість руху

Схожа ідея — знизити температуру налаштувань клімат-контролю в салоні автомобіля. Невеличке похолодання дозволить збадьоритись та відігнати бажання сну на деякий час. Але не підвищуйте температуру: тепле повітря розморює тіло, і спати захочеться ще більше. Також можете змінювати швидкість руху в межах дозволеного на певній ділянці траси. 

9. Музика та розмови

Ще одна непогана порада, як стимулювати свій організм — музикою або розмовами. Але зауважте, що музика має бути ритмічна та динамічна. Бажано постійно змінювати жанри та виконавців. Тобто все має бути різним. Не зайвим буде й підспівувати знайомі пісні: так працює мозок, зберігається бадьорість. Допоможуть розмови з членами сім’ї або друзями в салоні автомобіля. Причому тут є одразу подвійна користь: бадьорість для водія та можливість краще дізнатись справи один одного. 

10. Не їхати на ніч

Намагайтесь планувати подорож заздалегідь. Розраховуйте дистанцію маршруту та час в дорозі так, аби не зачепити ті години, в які зазвичай ви спите. Тобто, якщо маєте звичку лягати спати о 23 годині — плануйте так, аби дістатись необхідного місця до цього часу.  А тепер ми повертаємось до нашої першої поради: потрібно гарно виспатись і лише потім вирушати в дорогу. Зазвичай початком подорожі буде ранок — тоді у вас в запасі на дорогу буде весь світлий день без ризику їхати вночі, коли організм вже захоче спати.

Увага та попередження: як розпізнати втому та бажання заснути

  • Зверніть увагу на стан та кліпання очима: якщо відчуваєте синдром сухого ока (наче потрапив пісок), якщо кліпаєте швидше або повільніше звичайного, якщо докладаєте зусиль для тримання очей/повік відкритими — це все вказує на втому та бажання поспати. 
  • Ще одним сигналом можуть бути «бігаючі стовпчики» на дорозі, сповільнений та уривчастий рух дорожніх знаків або зустрічних автомобілів — це означає, що мозок вже втомився, він не сприймає ситуацію у режимі реального часу, а дещо пригальмовує в реакціях. 
  • Остання перевірка: спробуйте виконати будь-яку просту арифметичну задачу: щось порахувати, помножити або поділити, додати або відняти. Якщо результат дається важко та довго — це теж вказує на втому.  

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено