Івано-Франківськ

Мешканці вулиці Матейка зібралися разом щоб захистити 100-річний дуб (ФОТО, ВІДЕО)

Люди обурені через майбутнє будівництво, яке планується поряд з їхніми помешканнями та прибудинковою територією.

MyCollages 2023 06 24T163905.096 scaled

Як вже розповідала ПІК, В обласному центрі Прикарпаття набирає обертів розголос ситуації щодо майбутнього будівництва багатоповерхівки на вулиці Матейка, поряд із 100-річним дубом.

22 червня мешканці знову зібралися разом, на толоку, щоб висловити свою позицію, а також покликали приєднатися до акції місцевих активістів.

«Ми зібралися на толоку, щоб привести до порядку пам’ятку природи місцевого значення – дуб віковий. У місті Івано-Франківську є сім таких пам’яток. Жодна з них не передана місцевій владі, ніхто за ними. Саме тому, для того, щоб дати поштовх, люди зібралися і самі дають ради таким деревам. Треба берегти не тільки рідну землю, а й те, що на ній росте. І те, що ми маємо передати нашим нащадкам», – розповів Сергій Чирва, громадський активіст.

photo 2023 06 23 09 13 06 scaled

На думку заслуженого юриста України, місцевого активіста Володимира Ковальчука, цей дуб – є окрасою вулиці Матейки, зрештою, історичної частини міста Івано-Франківська.

«Коли я почув про толоку біля 100-річного дерева, радо підтримав таку ініціативу щось робити із цією територією. Я думаю, що ті, хто за це відповідають, зокрема, управління благоустрою, комунальні служби, переглянути, подивитися. Адже зараз є інформацію, що з’явилися бажаючі цю територію забудовувати. Відтак є питання, наскільки це все відповідає законодавству», – наголосив Володимир Ковальчук.

Він також наголосив, щоб депутати міської ради звернули увагу на таку проблему, яка може нашкодити унікальній природній пам’ятці.

1 27 scaled

Своєю чергою, мешканці сусіднього із дубом будинку на Матейки, 60 одноголосно виступають проти будівництва. Кажуть, що на території біля дуба воліли б зробити рекреаційну зону, яка б приваблювала туристів.

photo 2023 06 23 09 13 04 scaled

«Будівництво будинку, навіть із дотриманням усіх норм, негативно вплине не тільки на кореневу систему дуба, але його корону, що в подальшому спровокує велику втрату для природо-заповідного фонду не тільки для міста, а й області», – переконані люди.

photo 2023 06 23 09 12 38 scaled

У зверненні, також йдеться й про те, що:

«Біля будинку знаходиться невеликий дитячий майданчик, яким користають діти у радіусі 300 м. Також, в нашому будинку живуть 60% сімей із малолітніми дітьми. Будівництво будинку позбавить дітей можливості користуватися майданчиком та відчувати себе у безпеці».

photo 2023 06 24 15 31 10 scaled

До слова, мешканці збиралися разом на збори, за підсумками яких узгодили спільну позицію.

Люди категорично виступають проти цього будівництва  і не дають згоду на приблокування до їхнього будинку. Відтак, звернулися й до міського голови Руслана Марцінківа «з вимогою заборонити забудову території прилеглої до Матейка 60».

photo 2023 06 23 09 12 39 scaled

До теми…

Що відомо про дуб на Матейка

Юрій Шпарик, доцент кафедри лісознавста  Інституту природничих наук ПНУ ім. В. Стефаника вважає, що мало повісити табличку і огородити старе дерево, його потрібно регулярно обстежувати, лікувати тощо, – вважає науковець. Саме Юрій Степанович обстежував дуб на вул. Матейки, який у 2010-му році отримав статус ботанічної пам’ятки.

2 kopia 5e44ddf12cf10 1

Ми пробурили спеціальний шурф, щоб визначити вік рослини, – розповідає фахівець, – точно не пригадаю цифру, але дуб виявився старішим за наш обласний центр”.

З чиєсь подачі саме дуб на вул. Матейки стали вважати найстарішим у місті. Хоча візуально він поступається розмірами своїм «родичам» з парку ім. Шевченка (їх, до речі, чомусь обходять увагою, можливо, через те, що парк ще в 1972 році визнано пам’яткою садово-паркового мистецтва) і, тим паче, дубові на вул. Гнатюка.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено