Івано-Франківськ

Контрнаступ, негода, трагедія на Косівщині: ТОП-10 новин тижня за 19 – 25 червня (ФОТО, ВІДЕО)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в Україні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

podii tuzhnya8 scaled 1

ТОП новин тижня України та Прикарпаття за 19-25 червня 2023 року, які ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

  • Війна

ЗСУ розпочали масштабний контрнаступ

photo 2023 06 24 19 53 09 scaled

Східне угруповання військ сьогодні, 24 червня, розпочало наступ на декількох напрямках одночасно, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

“У напрямку Оріхово-Василівки, Бахмута, Богданівки, Ягідне, Кліщіївка, Курдюмівка. На всіх напрямках є просування вперед”, – йдеться у терміновому повідомленні.

Вона також повідомила, що на всіх південних напрямках наступу тривають важкі бої.

ЗСУ звільнили території, що були окуповані з 2014 року

7 4 scaled

Території були окуповані росіянами з 2014 року. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський.

На Таврійському напрямку Сили оборони звільнили території під Красногорівкою на Донеччині, які були окуповані з 2014 року. Рух наших сил продовжується. Слава Україні”, – заявив генерал.

Речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень повідомив в ефірі телемарафону, що військові звільнили кілька позицій під Красногорівкою близько тижня тому.

“Під Красногорівкою наші штурмові підрозділи внаслідок добре спланованого контрвипаду заволоділи кількома позиціями, які утримувалися з 2014 року“, – сказав Шершень.

Звільнена територія – під самісіньким Донецьком, повідомив речник.

Ракетний удар по Києву

У багатоповерхівку вночі, 24 червня, влучили уламки російської повітряної цілі.

Znimok ekrana 2023 06 25 121040

Під завалами в будинку в Соломʼянському районі рятувальники виявили тіла ще двох загиблих, повідомив мер столиці Віталій Кличко, пише ПІК.

“Операція з ліквідації наслідків ворожої атаки триває. Рятувальники ще працюють у пошкодженому будинку“, – йдеться у повідомленні.

Загалом у будинку, куди влучили уламки російської ракети, загинули пʼятеро людей. Як повідомлялося раніше, одного із загиблих виявилися біля будинку правоохоронці. Це жінка 1969 року народження.

РФ готує теракт на Запорізькій АЕС

Росіяни розглядають сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції.

Про це доповіли українська розвідка та Служби безпеки України, повідомив президент Володимир Зеленський.

“Вони все підготували для цього. На жаль, уже неодноразово мені доводилося нагадувати, що радіація не знає державних кордонів і те, по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру. Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам – кожному у світі. Усі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка – усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації. Усі. Жодних терактів на атомних станцій ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може і повинен діяти“, – йдеться у зверненні

  • Надзвичайні новини

Зґвалтування та вбивство дитини

DSC 0392 scaled

 

18 червня до поліції звернувся  мешканець смт. Кути, який повідомив про зникнення 9-річної доньки. Дитина пішла до сестри, але так і не з’явилася там

 Близько 21:30 поліцейські виявили тіло дитини з ознаками насильницької смерті в хащах поблизу річки Черемош. Неподалік знайшли й одяг дівчинки.

Було встановлено, що до злочину причетний 34-річний родичЯк з’ясували слідчі, він того дня приїхав у гості до свого двоюрідного брата – батька дівчинки. Невдовзі дитина пішла до сестри, а чоловік рушив за нею та запропонував скоротити дорогу і так заманив її у хащі. Там змусив її роздягнутися зґвалтував і задушив дівчинку.

Зловмисника затримали. У вівторок, 20 червня, відбулося судове засідання.

Як розповів слідчий у справі Денис Радченко, злочинець раніше судимий, зокрема й за зґвалтування.

Суд задовільнив клопотання погоджене з прокуратурою та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб, без права внесення застави. Затриманому загрожує до 15-ти років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Смертельна аварія

355465008 256206933720210 4754724411967895482 n 1 scaled

Дорожньо-транспортна пригода трапилась 22 червня о 19:30 при виїзді з смт. Микуличин, інформує пресслужба поліції Івано-Франківщини.

“Попередньо слідством встановлено, що 27-річний водій Ауді А6,  мешканець Києва, рухався зі сторони Микуличина в напрямку Яремче. На заокругленій ділянці дороги водій виїхав за межі дороги ліворуч, де наїхав на дорожнє огородження та придорожнє дерево”, – йдеться у повідомленні.

У результаті автопригоди керманич від отриманих травм загинув на місці події, а пасажир – 1992 р.н., мешканець Києва, доставлений до лікарні.

  • Соціум

“Гучне” рішення ради оборони області

У четвер, 22 червня, в Івано-Франківській ОВА відбувся брифінг щодо роз’яснень рішення Ради оборони області від 13.06.2023 р.

Згідно з рішенням ради оборони Івано-Франківської області, чоловіки віком від 18 до 59 років повинні прийти у місцеві військкомати.

355761238 597111835588746 8547546120575311343 n scaled

У рішенні, зокрема, йдеться про те, що у медичних закладах тимчасово припиняють планові госпіталізації військовозобов’язаних без погодження з територіальним центром комплектування. А на блокпостах затримуватимуть усіх, хто не має документів.

Як пояснили в ОДА, зараз усі планові госпіталізації відбуваються без змін.

“Будь-яких заборон на госпіталізацію – немає. Всі хворі, не залежно від госпіталізації, чи це урогентні, чи планово, приймаються. Всім громадянам і гостям Прикарпаття надається належна медична допомога. Ніяких змін в організації роботи щодо госпіталізації громадян в закладах охорони здоров’я Івано-Франківської області не було”, – наголосив заступник голови ОВА Віталій Ільчишин. 

“Рада оборони не приймала рішень щодо заборони госпіталізацій. Згідний, у рішенні не конкретизований цей пункт, треба було більш ширше розписати. Тому це спричинило такий ажіотаж. Таке рішення прийняте не буде і ми не будемо порушувати закони та свободи громадян“, – резюмував Віталій Ільчишин.

 100-річний дуб

MyCollages 2023 06 24T163905.096 scaled 1

Люди обурені через майбутнє будівництво, яке планується поряд з їхніми помешканнями та прибудинковою територією.

Як вже розповідала ПІК, В обласному центрі Прикарпаття набирає обертів розголос ситуації щодо майбутнього будівництва багатоповерхівки на вулиці Матейка, поряд із 100-річним дубом.

Мешканці збиралися разом на збори, за підсумками яких узгодили спільну позицію.

Люди категорично виступають проти цього будівництва  і не дають згоду на приблокування до їхнього будинку. Відтак, звернулися й до міського голови Руслана Марцінківа «з вимогою заборонити забудову території прилеглої до Матейка 60».

Злива у Франківську

Ввечері 23 червня у західних областях України оголосили штормове попередження через грози, сильну зливу та ймовірний град. Зокрема у Львові град вибиває шибки машин і затоплює вулиці, а в сусідньому Івано-Франківську небо почорніло буквально за кілька хвилин.

Згодом обласний центр Прикарпаття накрив сильний буревій та зливи. На справжню річку перетворюються вулиці центральної частини Івано-Франківська.

Під звуки тривоги це виглядає неначе кадри з фільму про апокаліпсис.

photo 2023 06 23 22 34 55 3 scaled 1

 Дослідники зазирнули в підземелля Галицького Замку

Дослідники історії потрапили в цокольний поверх в’їзної  вежі Галицького замку, де ніхто не був 300 років. Дослідження проводили за допомогою відеокамери

Згодом, опублікували унікальні фото з підземель Галицького Замку.

«Глибина – більше 5 метрів, під ними – ще один рівень підземель! Цегляна кладка – більше 300 років Історії Нескореної України! Історія Оживає! До зустрічі на Галицькому Замку!», – йдеться у дописі Iryna Pjatkivska.

2 15 scaled

  • Дякуємо, що читаєте ПІК! Мирного усім нам тижня! Переможних новин! Слава й вічна пам’ять усім воїнам, які полягли у цій війні, зокрема й цього тижня! Слава Україні!

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено