Івано-Франківськ

Аді Роговцевій – 86: архівні фото та цікаві факти з життя народної артистки

За своє життя акторка зіграла понад 150 ролей у театрі та понад 100 теле- та кіноролей.

Аді Роговцевій - 86: архівні фото та цікаві факти з життя народної артистки

Зірці театру й кіно Аді Роговцевій сьогодні виповнюється 86 років. 16 липня вона зіграє виставу в Жовтневому палаці. Роговцева закликала прихильників не дарувати їй квіти, а замість цього – допомогти українським захисникам. Про це пише ПІК з посиланням на Gazeta.ua

“Кожен ваш букет – це гроші, які можуть стати чимось терміново необхідним для тих, хто воює”, – сказала зірка.

Народилася майбутня акторка у Глухові на Сумщині. Після початку Другої світової війни родина Роговцевих переїхала до Одеси. Закінчила Київський театральний інститут імені Івана Карпенка-Карого. З 1958 року – артистка Київського національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки, де пропрацювала понад 35 років.

У 1959 році відбувся дебют артистки. У 22 роки вона зіграла головну роль у виставі “Юність Полі Вихрової”. За рік Роговцева отримала звання заслуженої артистки УРСР.

Зірка вийшла заміж у 1959 році за педагога Костянтина Степанкова. Три роки потому в сім’ї народився син, якого назвали на честь батька. Ще через 10 років на світ з’явилася донька Катерина.

Чоловік Роговцевої помер 2004 року. Згодом акторка присвятила покійному чоловікові книжку “Мій Костя”, в якій розповідає про його останні місяці життя і власні переживання. 2012 року в родині зірки сталася ще одна трагедія. Від онкологічного захворювання помер її син.

У 23 роки отримала звання заслуженої артистки України. Крім цього була нагороджена Шевченківською премією, орденом Княгині Ольги, “За заслуги” I, II, III ступенів. Також Ада Роговцева відзначена званням героїні України.

Цікаві факти з життя артистки:

Одна з найвідоміших театральних ролей пані Ади – образ Гелени Модлевської з «Варшавської мелодії». У ролі Гелі акторка виходила на сцену понад 700 разів. Спочатку – в оригінальній постановці, згодом – у її продовженні від Ігоря Афанасьєва.

Усе життя Ада Роговцева веде щоденники. За ними вона видала книжку «Свідоцтво про життя». В автобіографії акторка розповіла про театр, свої ролі, близьких та цікавих людей, своїх батьків.

Журналістам пані Ада зізнавалась, що в 60 років робила підтяжку обличчя, а до цього косметичні ін’єкції. Після у свою зовнішність не втручалась. Коли спробувала поговорити про це зі своїм другом пластичним хірургом, то він відповів: «Адо, ну обличчя ти підтягнеш, а куди маразм?».

Особливих ритуалів з догляду за собою Ада Роговцева не має. Вона не любить креми для обличчя. Усі вони здаються акторці жирними.

Ада Роговцева активно волонтерить та підтримує українських бійців із 2014 року, збирає для них кошти. У 2016 році в Краматорську вона особисто вручала бійцям і активістам відзнаки «Народний Герой України».

На початку повномасштабної війни донька пані Ади розгорнула в Києві волонтерський координаційний центр – там проходила активна підготовка бійців. А додому до Ади Роговцевої захисники приходили перепочити, поїсти та помитися.

З’являлася у понад пів сотні фільмів. Серед найпопулярніших стрічок з участю Роговцевої – “Обручка з рубіном”, “11 дітей з Моршина”, “Запитайте у осені”, “Я люблю свого чоловіка”.

Кращі цитати актриси:

  • Найголовніше в житті людини – зберегти свою людську гідність всупереч усьому. Тому що людина без гідності – неповноцінна людина, а народ без гідності – це вже не народ.
  • Любов – це любити ЙОГО, віддавати ЙОМУ все, належати ЙОМУ, але якимось чином мати свою свободу … Залежати від іншої, навіть коханої людини – нісенітниця! Я Кармен! Жінки всі Кармен! Чому вона, ця моторошна тютюнниця, на всі часи улюблена героїня? Що в ній такого? Тому що незнищенне в жінці право вибору! І немає такої влади над нею, яку можна було б над нею затвердити! І тому мені прикро і гірко, коли свекруха над невісткою знущається, вказує їй, а та, дурненька, у каструлю плаче. На голову їй цю каструлю одягла і пішла у своє життя! Не можна жити життям іншої людини.
  • Я все життя грала в Росії, крім України. Мені кажуть: “Адо, ти наша”. А я їм відповідаю: “Я не ваша. Я своя, я українська”.
  • Я легко віддавала все, що заробляла, а коли потрібно було виходити у світ, займала у подруг і одяг, і діаманти.
  • Так найчастіше і буває: те, що робиться у поспіху і відчувається, як “не головне”, побічне, виявляється у результаті найголовнішим, чи не найважливішим і значним. Щось на кшталт “обмовки за Фрейдом”: випадково сказане видає істину більше, ніж ретельно сформульоване.
  • «Шляхетна людина не дозволить собі низьких вчинків, бруду, агресії».

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено