Івано-Франківськ

Міжнародний день рідної мови: цікаві факти та цитати про “солов’їну” 

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Його започаткували у 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО.

Міжнародний день рідної мови: цікаві факти та цитати про "солов'їну" 

Міжнародний день рідної мови: цікаві факти про українську мову, пише ПІК.

  1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.
  2. Українську мову намагалися заборонити багато разів — найчастіше називається число в 134 спроби заборони. Наша мова пережила 4 століття репресій і лінгвоциду. Найвідомішим документом про заборону української мови вважається Валуївський циркуляр, який мав русифікувати українців.
  3. Найуживанішою в українському алфавіті є літера «п». Саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана — «ф», її вживають переважно в запозичених словах.
  4. У нашій мові є особливі слова — паліндроми. Це так звані «дзеркальні» фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось, приміром: «Я несу гусеня», або ж «ротатор».
  5. Найдовше слово має аж тридцять літер. Воно означає хімікат для боротьби зі шкідниками: “дихлордифенілтрихлорметилметан”.
  6. Перший офіційний Український правопис було затверджено 17 травня 1919 року на Загальних зборах Української академії наук.
  7. У 1933 році з правопису була вилучена літера «ґ», а в 1990 – повернена знову.
  8. За лексичним запасом найбільш близькими до української мови є білоруська (84%), польська (70%) та сербська (68%).
  9. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва “руська мова”.
  10. За різними даними, українська мова займає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською.
  11. Найбільше перекладів серед українських творів має “Заповіт” Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу.
  12. Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) й третє за красою лексики (після французької та перської).
  13. Серед українських слів найчастіше використовують іменник “рука”, прикметник “великий”, дієслово “бути” і займенник “він”.

Відомі цитати про рідну мову:

  • Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя (Франсуа Вольтер)
  • “Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній.” Олесь Гончар
  • “Скільки української мовної території, стільки й української державності.” Іван Заєць
  • Мов поганих не існує в світі, Є лише погані язики. А. Бортняк
  • Народ, що не усвідомлює значення рідної мови для свого вищого духовного життя і сам її покидає й відрікається, виконує над собою самовбивство. Шафраник
  • Рідна мова дається народові Богом, чужа — людьми, її приносять на вістрі ворожих списів. В. Захарченко
  • Кожен із нас має гордитися своєю чудовою мовою, адже вона того варта. Олесь Гончар

До слова, сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено