Івано-Франківськ

День святого Валентина і кохання: чи є зв’язок, пояснює прикарпатський священник

Святий Валентин до закоханих має такий самий стосунок, як і будь-який інший святий.

День святого Валентина і кохання: чи є зв'язок, пояснює прикарпатський священник

«День святого Валентина» 14 лютого – зовсім не церковне свято, хоч і містить у своїй назві слово «святого». Але справжні, канонізовані Церквою святі на ім’я Валентин у своїх житіях не мають фактів, які би хоч якось були пов’язані з популярними легендами про кохання. Про це розповідає отець Православної церкви України з Косівщини Юліан Тимчук, пише ПІК.

“Церква за своїм календарем сьогодні згадує пам’ять десятьох святих, серед яких є мученик Трифон, мучениця Перпетуя та інші. Також 14 лютого у цьому році передсвято Стрітення Господнього. А в «Римському мартиролозі» (це не загальноцерковний календар, а книга, де вказані місцеві дні пам’яті) 14 лютого вшановується пам’ять ще десятьох святих, серед яких є і святий Валентин”, – зазначає священник.

Якщо дослідити давні римські мартирологи, то там згадуються щонайменше три святих Валентини. Один з них був єпископом міста Інтерамна (зараз це м. Терні в Італії), він прославився чудесами зцілень, через які навернув високопоставлених язичників до віри Христової, за що був страчений у 269 році.

Інший мученик Валентин був священником у Римі – більших відомостей про нього немає. А про третього мученика Валентина відомо лише те, що він постраждав у Карфагені.

Що ж не так з легендою про «святого Валентина»?

“Відповідно до загальновідомої легенди, святий Валентин нібито «вінчав закохані пари попри заборону жорстокого імператора Клавдія II». Нібито правитель вважав, що чоловіки, які не мають дружин та дітей, будуть кращими воїнами. Однак ця легенда містить значну помилку у хронології подій, адже за часів життя реальних святих з іменем Валентин, у III столітті, взагалі ще не існувало особливого чину церковного вінчання”, – додає отець Юліан.

Тоді в Римській імперії шлюб укладався відповідно до громадянських законів, а християни брали шлюб з благословення єпископа. До того ж, заборона на шлюб воїнів регулярної римської армії, яка існувала протягом 180 років, була скасована імператором Септимієм Севером ще в 197 році, тобто ще до описуваних легендою часів.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено