Івано-Франківськ

Нардепи прийшли до переселенців на Калущині: дізнавалися, як ті облаштувалися (ФОТО)

У Калуському районі проживають близько шести тисяч вимушених переселенців.

365966055 678179854344054 6860108366927837091 n scaled

16 серпня представники міжфракційного депутатського об‘єднання МФО «ВПО України» разом із обласною та місцевою владою дізнавалися як на Калущині облаштувалися переселенці та два релоковані підприємства, повідомляє ПІК.

Зокрема, відвідали прихисток “Теремок”, який розташований у приміщенні дитячого садочку, тому й має таку назву. Останні три роки приміщення пустувало, то ж там провели реконструкцію і поселили внутрішньо переміщених осіб. Наразі тут проживає 46 людей. 

“Загалом тут облаштовані 17 кімнат, є зона для соціалізації, великий спортзал, де граються і діти і дорослі”, – розповіла Мар’яна Думенко, координатор проєкту Благодійного фонду “Move Ukraine”.

IMG 20230817 104842 733 scaled

Проживає тут і пані Оксана з Донецької області. Майже півтора року тому переїхала на Прикарпаття разом із двома дітьми та мамою. 

“Ми рік жили в садочку, а вже четвертий місяць живемо тут. І тут дуже добре, бо у садочку ми жили в кімнаті, де було 10 різних людей, а тут в кожного своя кімната. Їдальня та санвузли – спільні, але кімната у кожної сім’ї своя, тому є змога відпочити. Нам подобається, але хотілося б вже додому. Діти навчаються онлайн, я не працюю, оскільки маю інвалідність. Побутовими речами, харчами допомагають волонтери”, – розповіла жінка.

IMG 20230817 104842 782 scaled

Поспілкувалися й з переселенцями у нещодавно створено шелтері, що у селі Боднарів. Тут облаштовані вісім кімнат, кухня, їдальня та санвузли. Проживає тут наразі 19 людей, оскільки двоє військових. 

Марія Єфімчук приїхала на Івано-Франківщину у березні минулого року із села Інгулець Херсонської області.  Зараз живе і працює у цьому ж шелтері комендантом. 

“Живу тут із донькою та двома внучками, зять на війні. У нас тут дві кімнати. У нас все чудово, і є вся техніка. Кухня обладнана електричними плитками, мультиварками, холодильниками, мікрохвильовими печами. Навіть в ручну прати не потрібно, адже є пральні машинки”, – каже жінка.

Також нардепи із тим як облаштувалися два релокованих підприємства – “Моторімпекс” з Харкова, що займається виробництвом промислової гідравліки. У Калуші виробництво працює з вересня 2022 року. 

“Ми імпортуємо гідравлічні компоненти. Проєктуємо та виробляємо гідравлічні системи, елементи, гідроблоки. Все те, що ми робимо, пов’язане з гідравлікою, але це різні продукти та різні ринки збуту. Ми релокували сюди близько 30 сімей з працівниками, також взяли на роботу і місцевих ”, – розповів керівник “Моторімпекс” Артем Нескорожений.

Також з Харківщини релокувалося до Калуша і підприємство “Олвуд”. Тут виготовляють міжкімнатні двері. 

“Ми релокувалися із міста Дергачі одразу після того, як російські окупанти почали обстрілювати підприємство. Повністю налагодили процес виробництва у Калуші вдалося з березня цього року. У нас працюють, які і ті, хто переїхав, так і місцеві”, – розповів Дмитро Штеренберґ, директор компанії.

Хоч і спілкування нардепів та переселенців відбувалося у швидкому темпі, їм вистачило часу, аби зробити свої висновки. 

“Ми оглянули різні шелтери, не лише на Калущині, а й у інших районах, і справді в деяких є гарні умови, де люди можуть нормально жити. Але є також і ті місця, де людям не комфортно, тому наше завдання використати державне чи не державне майно, аби переселити цих людей в кращі місця. Адже якщо не буде зручного житла, то люди не зможуть шукати ні роботу, ні інтегруватися у суспільство”, – каже нардеп Сергій Козир. 

Депутати також відзначили, що держава виділяє кошти на підтримку релокованих підприємств, але чомусь не всі компанії отримують гранти. 

“Є підприємства, які релоковувалися самостійно й не отримали жодної підтримки. Тут виникає питання, адже держава виділила кошти, тому потрібно ці прогалини потрібно усунути”, – додає Сергій Козир.

368254661 678183117677061 8611228686865761586 n scaled

Як розповіла заступниця голови Івано-Франківської ОДА Людмила Сірко, станом на сьогодні на Прикарпатті зареєстровані понад 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це понад 40 тисяч дітей, близько 4 тисяч це особи з інвалідністю, 17 тисяч – це люди пенсійного віку.

“Ми сьогодні облаштували 90 шелтерів, де проживають понад три тисячі переселенців, які не мають змоги проживати в приватному секторі. 4700 – це внутрішньо переміщені особи, які звернулися до центру зайнятості. З них 2600 набули статус по безробіттю. Понад 900 людей вже працевлаштовані. Звичайно, що обласна служба зайнятості активно пропагує різні програми, це і перенавчання, тобто здобуття нової освіти, отримання мікрогранті, наразі 20 ВПО отримали кошти на відкриття чи розвиток власної справи, також залучають переселенців і до суспільно-корисних робіт”, – інформує Людмила Сірко.

У підсумку нардепи кажуть, що Прикарпаття добре справляється із розміщенням переселенців, але є над чим працювати, адже відсутність комфортного житла та роботи змушує їх повертатися на тимчасово окуповані території.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено