Івано-Франківськ

На Прикарпатті у трьох людей підтвердили діагноз лептоспірозу: чим небезпечна хвороба

Впродовж серпня 2023 року на Прикарпатті лабораторно підтверджено діагноз лептоспірозу у 3 людей.

370687685 804880151422793 6051464862458722052 n scaled e1692953917334

Це жителі Калуського, Івано-Франківського та Косівського району, інформує Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

На сьогодні пацієнти з Івано-Франківського та Косівського району перебувають на стаціонарному лікуванні у медичних закладах Івано-Франківської області. Епідрозслідування випадків триває.

Статистика з початку 2023 року така:

  • За 7 місяців 2023 року на Прикарпатті захворіло на лептоспіроз 5 осіб, які проживають у Івано-Франківському районі (Галицька та Загвіздянська ТГ) та Калуському районі (Долинська ТГ).
  • За аналогічний період 2022 року було виявлено 3 випадки захворювання. Захворюваність зросла на 66,7%.

Івано-Франківська область є територією де сформувалися стійкі природні, антропургічні та змішані осередки лептоспірозу. Щорічно рівень захворюваності на лептоспіроз в області майже в 2 рази вищий, ніж в середньому по Україні.

Лептоспіроз – гостра інфекційна природно-осередкова хвороба з групи бактеріальних зоонозів, що спричиняється різними видами лептоспір.

Протікає з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.

Джерелом збудника інфекції є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно  дрібні ссавці (мишовидні гризуни), сільськогосподарські та промислові тварини, які виділяють лептоспіри з організму в навколишнє середовище з сечею та фекаліями.

Зараження людей відбувається при вживанні контамінованої води та їжі, під час купання у закритих водоймах, при догляді за хворими тваринами, при випадковому потраплянні сечі хворої тварини на пошкоджену шкіру людини. Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри.

Успіх лікування захворювання залежить від раннього звернення за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов’язковою, тому що можливі важкі ускладнення, такі як:

  •  гостра ниркова недостатність;
  • гостра нирково-печінкова недостатність;
  • міокардит;
  • набряк мозку;
  • пневмонія;
  • гостра серцева недостатність.

Важкий перебіг хвороби часто закінчується детально. А тому не варто займатися самолікуванням. У випадку появи перших симптомів захворювання потрібно негайно звернутися за медичною допомогою!

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено