Івано-Франківськ

Релокація бізнесу в західні регіони: чому Прикарпаття не в лідерах (ФОТО)

Релокація бізнесу із південних та східних областей є мега корисною для західної України

Релокація бізнесу в західні регіони: чому Прикарпаття не в лідерах (ФОТО)

У Івано-Франківську, у приміщенні Івано-Франківської торгово-промислової палати, 29 серпня відбувся круглий стіл на тему “Уроки релокації: виклики та потреби бізнесу під час війни”.

photo 2023 08 29 17 44 00 scaled photo 2023 08 29 17 43 51 scaled

Зокрема, учасники зустрічі аналізували результати релокації бізнесу до трьох регіонів України: Львівської, Вінницької та Івано-Франківської областей, пише ПІК.

“В кожному регіоні ми поспілкувалися з більш ніж 20 релокованими підприємствами, як юридичними так і фізичними особами. А також з місцевими бізнес об’єднаннями, які надавали ту чи іншу послугу, бізнес допомогу релокованому бізнесу. Якщо порівнювати три області Львівську, Вінницьку та Івано-Франківську – то у нас не найкраща ситуація. Хіба Калуш є доволі успішним у прийнятті та розміщенні релокованого бізнесу”, – розповів Любомир Чорній (на фото), експерт Центру громадської експертизи, керівник Проєкту “RelocationRevision”.

photo 2023 08 29 17 44 08 scaled

За його словами, на Прикарпатті вирішили “заробити” на релокованому бізнесі – підвищували плату за оренду, а влада бездіяла. Львівщина навпаки шукала та запрошувала будь-який бізнес, а Вінниччина – робила акцент на підприємствах. Цікаво, що саме у Вінницьку область почали повертатися корінні вінничани, які створили бізнес у Харкові чи Києві.

photo 2023 08 29 17 44 25 scaled

Павло Черноус (на фото), один із представників релокованого бізнесу, заступник директора з виробництва ТОВ «Запорізький завод кольорових металів» розповідає, що з початку повномасштабної війни вивозили обладнання до Чернівців і шукали локацію, куди можна перенести виробництво, тоді й запропонувала своє допомогу Франківська ОВА.

“Тут нам все підійшло: площа, мінімальний ремонт, можливість швидко розгорнути виробництво. Далі з’явилася урядова програма і нам відшкодовували кошти. З проблемних питань у нас – це кадри. Нам дуже сприяє місцева адміністрація, мер”, – каже підприємець.

photo 2023 08 29 17 44 38 scaled

Керівник проєкту зазначив, що релокація бізнесу в тилові регіони продовжується. Вона вже більш продумана на сьогодні. Це не експортна релокація, як це було у березні чи квітні. Люди вже придивляються. Оцінюють, думають, у який регіон їм переїжджати.

Щоб підприємці обирали для релокації (переїзду) прикарпатський регіон, місцевій владі треба мати реєстр цих бізнесів, які у них є потреби: проблеми з кадрами, логістика, виробництво, земельні ділянки тощо.

“Проводити зустрічі з місцевим бізнесом і закликати не піднімати ціни для потенційних партнерів, клієнтів. Треба, щоб релокований бізнес знайомився з місцевим і шукав точки дотику, можливості співпраці. Релокація є мега корисною саме на західній Україні. Відбувається обмін діловою культурою, технологіями, створюється партнерство, нові підприємства – це дуже класно”, – додав Любомир Чорній.

До слова, круглий стіл проводили у рамках Проєкту “RelocationRevision”: Формування сприятливих умов для релокації бізнесу з території, що тимчасово окуповані чи постраждалі внаслідок бойових дій, до більш безпечних регіонів України”, що реалізується Центром громадської експертизи за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва.

photo 2023 08 29 17 44 16 scaled

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено