Івано-Франківськ

Сидерати біля хати: що треба посіяти восени на городі, аби “вилікувати” землю від бур’янів

Трави, які оздоровлюють грунт називають сидератами. Їх слід висівати після того, як зібрали урожай.

MyCollages 30 scaled

Восени, зібравши урожай на городі. слід подбати про те, аби наступного року не мати клопоту з бур’янами. Як це зробити і що найкраще посіяти, журналістка ПІК розповідає з власного досвіду.

Трави, які оздоровлюють грунт називають сидератами. Їх слід висівати після того, як зібрали урожай. Вони уздоровлюють землю та збагачують її різними поживними речовинами. Та й добрива з них можна  робити. Отож на місці де росли полуниці я висіваю жовтий, синій та білий люпин. Ця рослина пригнічує ґрунтову нематоду. Це такі черв’ячки-паразити, що впиваються в коріння та стебла полуничних кущиків, вони стають слабшими, і доброго урожаю чекати не варто. А коли посіяти люпин, то все змінюється, бо у цієї рослини міцне коріння, яке може заглибитися в землю більше метра. Але при цьому земля розпушиться і збагатиться азотом.

Є ще в цій рослині такі речовини, які «не подобаються» земляним нематодам, і вони гинуть. І якщо паразита не буде в ґрунті, то й полуниця, яку висаджу восени,  буде здоровою. Росте люпин до  середини вересня – початку жовтня. Згодом його треба скосити, а  землею, де залишається коріння рослини, перекопати. А ще після люпину добре ростуть не лише полуниці, але картопля,  помідори, перець, капуста. Щоправда садити квасолю, там, де ріс люпин, не варто, бо в них спільні з люпином шкідники.

Також рослиною-лікарем є олійна редька. Вона не дає звичних плодів, які можна їсти. Але може вирости на 1,5-2 метри, заввишки. Вона має білі дрібні квіти, зелені листя, які можна й у салати додавати. Сіють олійну редьку для збагачення ґрунту азотом фосфором, калієм та кальцієм. Її ріст пригнічує бур’яни, особливо такий набридливий пирій. Олійна редька також  захищає землю від вимивання та видування вітром родючого верхнього шару. Після цієї рослини в землі пропадають жуки-дротяники, немає грибків. Коли рослина відцвіте, її треба скосити, а ґрунт перекопати. Зі скошеного листя зі стеблами можна закласти компост.

Посіяти варто і білу гірчицю. І хоча її називають білою, квіти рослини ніжно жовті. Заввишки рослина  до метра та ще є й лікарською: її насіння використовують у сумішах шлункового чаю для  покращення апетиту. Біла гірчиця очищує землю від  фітофтори, дротяника, слимаків, плодожерки, її цвіт приваблює бджіл.

Якщо хтось хоче «підживити грунт» білою гірчицею, то цю рослину треба  скосити, допоки  не зацвіла та змішати зелену масу з  ґрунтом  ще до заморозків, аби  перегнила. При цьому зверху варто кинути тонкий шар компосту. Коли це зробили, то вже на цьому місці без жодного додаткового підживлення можна садити ранню картоплю.

Сабіна Ружицька. Фото авторки та з доступних інтернет-джерел

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено