Івано-Франківськ

У Снятині єврейська громада хоче спорудити меморіал із 300 надгробків (ФОТО)

Їх навесні 2023 року демонтували з тротуару у середмісті.

У Снятині єврейська громада хоче спорудити меморіал із 300 надгробків (ФОТО)

“Найстаріша мацева — 1752 року. Але в нас є надгробки, на яких не видно дати, проте за їхнім стилем ми припускаємо, що вони — приблизно кінця XVI століття. Мацеви були у занедбаному стані. Деякі з них повернуті надписами догори. Вони гірше збереглися. А ті, що були з надписами до землі — у задовільному стані”, – розповів операційний директор Об’єднаної єврейської общини України Віталій Камозін.
Мацеви знайшов Сергій Палашовський, який цьогоріч повністю викупив ділянку землі, на якій були надгробки. Чоловік пригадує: коли побачив на тротуарній плитці частини малюнків та надписів, почав дізнаватися більше про історію міста.
Єврейська спільнота організувала розкопки та перевезення надгробків на кладовище. Сергію Палашовському закупили нову тротуарну плитку, щоб він міг облаштувати розорану територію. Всі ці роботи, каже Віталій Камозін, вартували єврейській громаді орієнтовно 220 тис. грн.
З його слів, проєкт коштуватиме майже 20 тис. доларів. Гроші на побудову меморіалу шукатимуть у меценатів за кордоном. Розчищати територію на кладовищі планують почати цього року, а зводити меморіал — у 2024 році.
873422b29272192d
b051c1815f525912
Читайте також у ПІК:
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено