Івано-Франківськ

Війна не перепона: скількох дітей усиновили цьогоріч на Прикарпатті та що для цього потрібно

Зараз на обліку у служби у справах дітей Івано-Франківської області перебуває 1172 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування.

bb146089fb84076f88ad0799a6182e43

З початком повномасштабної війни в Україні була призупинена процедура усиновлення дітей. Коли ситуація стала контрольованою, можливість усиновити дитину знову з’явилася.

В.о. начальника служби у справах дітей ОДА Марія Євчук розповіла ПІК, що у 2023 році ситуація з усиновленням на Прикарпатті покращилася.

«Коли почалася повномасштабна війна, така процедура як усиновлення була частково призупинена. Це було зроблено в  межах безпеки, самі пам’ятаєте, постійно працювали під звуки сирени.  Через певний період процедуру продовжили.  Зараз ситуація з усиновлення покращилася, у порівнянні з минулим роком», – каже Марія Євчук.

Впродовж 2023 року було усиновлено 24 дитини, з  них 12 – внутрішньо переміщені діти. Серед усиновлених  є також діти з інвалідністю.

«Саме рішення щодо усиновлення згідно з процедурою приймається за місцем перебування дитини. Тобто, якщо дитина перебуває на території нашої області, відповідно судове засідання і рішення суду відбуваються теж тут», – підкреслила в.о. начальника служби у справах дітей ОДА.

У січні-серпні 2023 року 108 дітей було влаштовано у сім’ї опікунів та опікувальників, створено 5 прийомних сімей  (влаштовано 13 дітей). 8 дітей  – влаштовані в дитячий будинок сімейного типу.

“У нас був випадок, що дитина мала тільки батька, бо мама померла давніше. Батько пішов добровольцем на фронт і загинув. Ця дитина влаштована під опіку рідної тітки, батькової сестри», – розповіла Марія Євчук.

В Івано-Франківській області зараз 865 дітей виховуються у сім’ях опікунів. В області також функціонують 76 прийомних сімей, у яких виховуються 139 прийомних дітей

На Прикарпатті також є 12 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується  91 дитина.

Близько 222 дітей перебувають на обліку з усиновлення.  Частина з них є вихованцями прийомних сімей чи дитячих будинків сімейного типу.  Решта – вихованцями закладів цілодобового перебування.

«На сьогодні на обліку у служби у справах дітей райдержадміністрацій і міських рад перебуває 58 кандидатів усиновлення. Хочу зазначити, що більшість цих кандидатів хочуть маленьких дітей, до 5-6 років. Таких дітей багато немає. Більшість діток, які перебувають на обліку усиновлення – це діти підліткового віку, діти родинних груп – двоє, троє, четверо, п’ятеро, а також діти із певними захворюваннями чи інвалідністю. Це одна із проблем усиновлення – дітей багато, але їх не всиновлюють», –  зазначає Марія Євчук

В обласній службі у справах дітей  кажуть, що не тільки жителі Прикарпаття усиновлюють дітей.  На території Івано-Франківщини в закладах обласного підпорядкування також проживають діти з інших областей України.

“Відповідно до чинного законодавства,  направлення  на знайомство із дітьми, які 

підлягають усиновленню, виписують служби у справах дітей, на первинному обліку яких перебувають діти. Первинний облік це місце походження дитини, де дитина проживала з батьками, до того часу як дитина стала сиротою чи батьки були позбавленні батьківських прав стосовно дитини. А також служба у справах дітей облдержадміністрації, на території якої перебувають зазначені діти (переміщені,  евакуйовані у зв’язку із збройною агресією РФ) в порядку черговості – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє “Укрінформ” з посиланням на слова заступника міністра соціальної політики Назар Танасишин, цьогоріч в Україні всиновили  484 дитини. Водночас кількість дітей, які потребують батьківської любові, сягає 15 тисяч.

oman 2 scaled

Як всиновити дитину на Прикарпатті

Усиновлення можливе, якщо дитина перебуває на місцевому обліку дітей, які можуть бути усиновлені, це:

  • 1) діти-сироти;
  • 2) діти, позбавлені батьківського піклування;
  • 3) діти, батьки яких дали згоду на усиновлення.

Процедура всиновлення:

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються із заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей районної держадміністрації, виконавчого органу міської ради за місцем проживання та подають разом з нею такі документи:

  1. копію документа, що посвідчує особу;
  2.  копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу) (за наявності);
  3. копію документу, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  4. довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік.
  5. У разі коли усиновлювачами є подружжя, довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, або довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;
  6. копію свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);
  7.  висновок про стан здоров’я кожного заявника;
  8. документ про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, виданий територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;
  9.  копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  10. згоду другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення одним із подружжя), якщо інше не передбачено законодавством, справжність підпису на якій засвідчено нотаріально.

З пакетом документів потрібно звернутися до Служби у справах дітей, яка вже спрямує на проходження курсу підготовки з питань виховання дітей, позбавлених батьківського піклування.

Під час приймання документів заявникам роз’яснюються порядок та умови усиновлення, права і обов’язки кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правові наслідки усиновлення, порядок здійснення нагляду за умовами проживання і виховання усиновленої дитини як на території України, так і за її межами, про що складається акт.

Також проводиться обстеження житлово-побутових умов заявників, за результатами якого складає акт. Під час обстеження або особистого прийому проводиться бесіда із заявниками, з’ясовує мотиви усиновлення, ставлення до виховання дітей. Якщо усиновлення здійснюється одним із подружжя, з’ясовуються причини, за яких другий з подружжя не бажає бути усиновлювачем, та його ставлення до намірів дружини (чоловіка) усиновити дитину; розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок.

1c17414 depositphotos 65360323 s

У разі надання позитивного висновку служба у справах дітей бере заявника на облік кандидатів в усиновлювачі із внесенням даних про них до Книги обліку кандидатів в усиновлювачі.

Уже потім здійснюється пошук дитини, яка може бути усиновлена. Після цього, потенційні усиновлювачі знайомляться та спілкуються з нею.

“Бувають випадки, коли контакт між потенційними батьками та дитиною не  встановлений. Дитина відмовлялася. Були випадки, що батьки відмовляються. Наприклад, через стан здоров’я. Більшість потенційних усиновлювачів хочуть здорову дитину. Але якщо контакт встановився, дитина виявила бажання, що хоче проживати у сім’ї в цих людей. Тоді все проходить добре”, – додає Марія Євчук.

Якщо контакт з дитиною налагоджений, ви можете звертатися в суд. Через місяць, коли судове рішення набере чинності,  ви, вже як батьки, зможете забрати дитину додому.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено