Івано-Франківськ

У Франківську пацієнти з фантомними болями почали проходити нове лікування (ФОТО)

У франківській лікарні почали застосовувати ботулінотоксинотерапію при фантомному болю у пацієнтів з ампутаціями кінцівок.
387826210 814988343963056 3088175404701829546 n scaled

На фото пацієнти Центру фізичної та реабілітаційної медицини Роман та Максим. Про фантомний біль вони знають з власного досвіду

В Івано-Франківській обласній клінічній лікарні почали застосовувати ботулінотоксинотерапію при фантомному болю у пацієнтів з ампутаціями кінцівок.

Йдеться про напади прострілюючого пекучого болю в кінцівках, якої немає. Він не дає спати вночі, і навіть сильні знеболюючі не допомагають. За статистикою, фантомний біль є  у 60-80% пацієнтів, які перенесли ампутацію, повідомляють у Департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

Завідувачка центру діагностики неврологічної патології Надія Сегін розповідає, що для цього використовують токсин бактерії клостридії. Ін’єкцію токсини роблять для знаття болю, наприклад, при хронічній мігрені. Або якщо у хворого є постінсультна спастичніть і він не може добре розгинати руку чиколи пацієнт має блефароспазм, тобто мимомільне неконтрольоване закривання очей чи примружування. Або кривошию – певне вимушене положення голови.

“Ботулінотоксинотерапія має міорелаксуючу дію і використовується при хронічному невропатичному болю. Це – біль, причиною якого є ушкодження нерва. При фантомному болю маємо перетин нерва. У кінці нерва утворюється невринома, яка прилягає безпосередньо до м’яких тканин і при дотику болить”, – пояснює лікарка.

Наразі кілька пацієнтів ОКЛ проходять відповідне  лікування й уже за деякий час лікарі поділяться його результатами.

Керівниця Центру також додає, що інтенсивність фантомного болю може призвести до появи проблем з психічним здоров’ям, зокрема до виникнення неврозів, депресій, патологічної зміни особистості.

До слова, використання ботулінотоксинотерапії інактивує нервові закінчення, блокує нервово- м’язову передачу імпульсу на рівні синапсу на певний період часу. Вона має ефект протягом трьох місяців при хронічній мігрені, дистонії.

Згідно з дослідженнями, при фантомному болю ефект має зберігатись протягом шести місяців.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено