Івано-Франківськ

На Косівщині встановлюють третю вежу мобільного зв’язку: люди вимагають пояснень(ФОТО)

У Хімчині планують встановити вежу від мобільного оператора «lifecell».

370236087 1044209366774306 227981078652993902 n scaled

У селі Хімчин, що у Рожнівській територіальній громаді, що на Косівщині встановлюють третю вежу мобільного зв’язку. У населеному пункті вже є дві вежі від мобільного оператора “Київстар”, про будівництво ще однієї люди дізналися, коли стартували будівельні роботи. Про це ПІК повідомили мешканці Хімчина.

“У нас в селі вже побудовані 2 вежі від “Київстар”-  одна в одній частині села, приблизно за 100 метрів від житлових будинків, інша – у центрі села. І біля першої з них, приблизно за 30 метрів розпочали встановлювати ще одну, вже заклали фундамент. Коли ми, місцеві жителі, це побачили, то звернулися до керівництва ОТГ, щоб нам пояснили, що будують на цьому місці й чому нас не попередили”, – розповідає пані Ольга.

За словами жінки, у Рожнівській сільській раді спочатку відмовлялися щось коментувати з цього приводу. А пізніше таки показали документи на оренду землі та договір співпраці між фірмою-забудовником та громадою. Окрім того, оцінка земельної ділянки у договорі датується ще 2007 роком і фірма сплачуватиме за оренду в рік лише 2 тисячі гривень.

396651225 871101327904696 3891582945125232340 n scaled

“Представники фірми «Укртавр», які будують вежу  зазначили, що це буде базовий трансформатор, який зможе обслуговувати кілька мереж не лише мобільного зв’язку, але й інтернету. Наразі будівництво призупинили, допоки керівництво громади й жителі села не вирішать конфлік з цього приводу”, – каже жінка.

Також у Хімчині вже двічі відбувалися громадські слухання щодо цього питання. Більшість жителів проголосували проти встановлення вежі. Також люди надсилали звернення до сільської, районної та обласної ради.

“У сількій раді Рожнева протокол останніх громадських слухань з приводу встановлення вежі прийняли й на черговій сесії сільської ради, яка відбудеться вже наступного вівторка, 31 жовтня мають розглянути питання щодо розірвання договору з фірмою-забудовником. Проте ми не дуже впевнені, що наш староста Ярослав і місцеві депутати підтримають позицію людей”, – підкреслила жителька села.

Окрім того, люди хвилюються через горб, на якому збираються встановити вежу, адже колись на цьому місці був своєрідний сміттєвий полігон, куди звозили відходи, щоб вони тепер не розійшлися по усьому селі. А також хочуть, щоб фірма-забудовник пояснила, чи безпечним є розташування вежі від житлових будинків й надали відповідні документи, що це підтверджують.

“Ми не те щоб проти вежі, а хочемо, щоб її можливо встановили за межами села, а не між приватними будинками й ми хочемо, щоб думку людей не ігнорували. Бо посадовці у Рожнівський сільській раді просто з нас насміхаються, перекручують інформацію”, – додають мешканці Хімчина.

Люди здаватися не збираються й будуть робити все можливе, щоб керувництво громади врахувало їх думку.

Журналісти ПІК звернулися за коментарем до голови Рожнівської громади Сергія Радиша, проте він зазначив, що зараз перебуває у лікарні, тому не може прокоментувати дане питання.

Натомість староста Хімчина Ярослав Мотрук повідомив ПІК, що фірма “Укртавр” уклала угоду про оренду землі ще у 2021 році, а зараз коли уся необхідна документація готова, вони почали встановлювати вежу, фундамент вже залитий. І справді на цій ділянці вже є одна вежа від мобільного оператора “Київстар”.

“Я робив запит до Івано-Франківської обласної санепідемстанції, щоб визначити рівень небезпеки існуючої вежі. Там дійшли висновку, що сам мобільний телефон, в моменті набору в 23 рази перевищує отой радіаційний фон, який йде від вежі. Й це пояснює, що вежа набагато безпечніша. Також чим вища вежа, тим вона більш безпечна. Ця вежа, яку зараз встановлюють має мати 63 метри. Вона буде від мобільного оператора “lifecell”, – сказав він.

За його словами, забудовники пообіцяли, що вони надають гарантійний лист ОТГ, в якому зобов’язуються, якщо буде пропозиція підключити інші антени до вежі, то вони без згоди місцевої влади та населення, цього робити не будуть.

Окрім того, вдома у жителів, які живуть неподалік вежі робили мобільні заміри, які показали, що встановлення вежі є безпечним.

“За результати громадських слухань, які провели 67 жителів села, є рішення з яким будемо звертатися на сесії. Проте оскільки цей процес зі встановленням вежі розпочався ще два роки тому, й якщо зараз сільська рада розірве договір з фірмою-забудовником, то громада понесе значні відшкодування. Але все ж рішення прийматимуть депутати”, – додав пан Ярослав.

До слова, до складу Рожнівської громади входять чотири населені пункти: Рожнів, Кобаки, Рибне та Хімчин.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено