Івано-Франківськ

Ретро: 116 років тому сестри Василіянки відкрили в Станіславові українську вчительську семінарію

Саме 1-го листопада 1909 року сестри Василіянки відкрили українську вчительську семінарію на вул. Заболотівській (нині - Василіянок).

Gepatyt A 1024x1024 1 scaled

1907 року сестри Василіянки відкрили приватні семінарійні курси і вели їх два роки, одночасно клопочучись про відкриггя при монастирі учительської семінарії. В кінці жовтня 1909 року монастир дістав від Міністерства освіти дозвіл на заснування семінарії і 1 листопада було її врочисто відкрито.

Семінарія була школою публічною та існувала з дозволу влади, але права прилюдности шкіл отримала аж у 1919/1920 н.р. і від того часу щороку їх отримувала.

У семінарії було все таке ж, як і в кожній іншій школі. Заслуговує на увагу організація самоуправління. Існують теж при семінарії Марійська дружина та гуртки: україністок, природничий, історико-географічний та спортивний, що заступає пластову організацію, дозволено владою.

222

Разом із стараннями про відкриття вчительської семінарії проводилась робота із заснуванням вселюдної (народної) школи при монастирі, що служила б як школа вправ для семінарії. Старання увінчались успіхом, і трохи скорше, ніж на семінарію, дістав монастир дозвіл відкрити школу вправ для 4-ох нижчих і 3-ох вищих класів.

Це рішення крайової шкільної ради з червня 1909 року, так, що з початком 1909-10 навчального року вселюдна школа починає при монастирі своє існування. Школа не мала спершу права прилюдних (народних) шкіл, а отримала його у грудні 1912 року.

Що було далі

Школа, семінарія та інститут розміщувались спочатку в старому фундаційному домі, але з часом кількість класів та учениць збільшувалась. В липні 1909 року єпископська капітула віддала фундаційний дім на повну власність монахиням. Діставши дім на власність могли монахині робити дальші кроки по розбудові школи. З допомогою Станіславського єпископа Григорія Хомишина, приступили монахині в квітні 1911 року до розбудови нового монастиря.

1. 1230x784 1 scaled

Будова розпочалась від правого крила, призначеного на школу і закінчилась у 1912 році, де розмістилися одночасно монастир, школа та Інститут. Остаточні роботи завершувались під керівництвом архітектора Р. Грицака у 1938 р.

Vasyliyanky 02

Читайте також у рубриці Ретро-Івано-Франківськ: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено