Івано-Франківськ

“Щирий привіт у Станіславові!”: як 82 роки тому місто вітало губернатора Карла Лаша (ВІДЕО)

Німці охоче взялися за встановлення нового порядку, насамперед їх найбільше цікавила політика євреї, на яких у них було дуже багато

367499853 216994574330561 244226223031110561 n scaled

14 серпня 1941 року

В четвер, місто Станіслав було святково прибране з нагоди візиту губернатора Карла Лаша. По вулицях майоріли українські, німецькі та мадярські державні прапори. Також були вивішені транспоранти: «Слава Губернаторові нашого Вождя Адольфа Гітлера!», «Щирий привіт у Станіславові!». Площа Адама Міцкевича, якою мав проходити губернатор, також була святково прибрана, алея була прибрана прапорами, а на стінах театру ім. Івана Франка серед стягів був вивішений довжелезний транспорант з надписом: «Освободителеві Європи від більшовизму Адольфові Гітлерові та Його Героям перемога і слава!».

Через деякий час, на площі у супроводі оркестра з’явилися мадярські та німецькі військові частини, які вишикувалися навколо площі. За німецькими частинами з’явилися представники української влади та місцевої громади. Після цього пролунала команда струнко, і оркестр, спочатку заграв німецький а потім мадярський державні гімни. У супроводі численного генералітету на площу увійшов губернатор, який спочатку пройшов повз мадярські та німецькі військові частини, українську делегацію та попрямував до театру, а за ним вслід поважно попрямували інші політичні та військові діячі.

Світлиця театру була урочисто прибрана. Саме тут др. Лаш перебрав з рук мадярського командування все самоврядування, причому військові справи перебрав генерал-лейтенант, командувач 365-ої польової обер-комендатури Едвін фон Роткірх унд Трах.

З такої нагоди, угорський поручник Самбатгелі висловив промову, змалювавши у ній боротьбу мадярської армії, яка спільно з німецькою армією веде боротьбу над знищенням більшовизму, та висловив побажання, щоб Галичина під німецькою владою стала квітучою країною. Дякуючи Самбатгелі за співпрацю у розпочатій великій справі, за дотеперішні старання над приверненням порядку на звільнених землях Галичини, Лаш зазначив, що в Галичині живе героїчний український народ, який великі гекатомби жертв поклав у визвольній боротьбі.

Також було зазначено, що український народ при умові мужньої та витривалої співпраці з німецьким народом за новий лад, під проводом Гітлера здобуде для себе великий розквіт, а для своєї країни щастя та добробут. Одночасно губернатор дав зрозуміти, що він вірить в те, що українці більше не заведуть тієї великої довіри, яку має до них Адольф Гітлер.

Після того, коли Лаш подав відповідний сигнал, всі встали та мовчки вшанували пам’ять жертв, що полягли в боротьбі з більшовизмом. Накінець, оркестр заграв німецький та мадярський гімни і пролунали оклики на честь фюрера Адольфа Гітлера та регента Міклоша Хорті.

По закінченню святкових промов дефілювали мадярські та німецькі військові частини, дефіляду приймали сам губернатор в оточені військових начальників та представники Української католицької церкви в особах їх преосвященств Кир Григорія і Кир Іоана, представнки Управи міста на чолі з Голембйовським, представники обласних урядів, комендант і заступник командування Обласної Української народної міліції полковник Тарас Банах та підполковник Глушко і командир допоміжної шутцполіції м. Станіслава сотник Гева.

Після дефіляди губернатор Лаш у супроводі старшин звернувся до української делегації, та при такій нагоді підкреслив героїчну постать та жертви українського народу, які полягли в дотеперішній визвольній боротьбі з більшовицьким наїзником та розповів про особливий інтерес до українського народу з боку Гітлера, який бажаючи запевнити змогу вільного та всебічного розвитку української нації в Галичині, видав наказ про включення Галичини до генерал-губернаторства.

При цьому Лаш ще раз заохотив українців до співпраці з німцями, що мало принести нійбільшу користь для обох народів і, що Адольф Гітлер в руках якого лежить доля Європи та вирішення всіх справ молодих націй, що ведуть боротьбу спільно з великим німецьким народом за новий лад, без сумніву візьме за увагу співпрацю українського народу, повну самопожертву і позитивно вирішить змагання всього українського народу до об’єднання в одному суспільному національно-державному організмі.

4321a1d0e8c79bbbaaaa scaled 1

Згодом відбувся банкет у ресторані «Київ», який знаходився по вул. Сапіжинській (зараз Незалежності), в якому з промовами виступили Лаш і поручник Самбатгелі. Банкет пройшов у вельми теплій та приязній обстановці, після чого німецькі та мадярські військові частини взяли участь у виставі «Ой не ходи, Грицю», яку з великим успіхом відіграли артисти театру ім. Івана Франка. (із газети «Українське слово», неділя, 17.08.1941 р.)

Цього ж дня місто та вся Станіславська область перейшли в руки німців, а голова Обласної Управи Ілля Сем’янчук був звільнений із займаної посади. Німці охоче взялися за встановлення нового порядку, насамперед їх найбільше цікавила політика євреї, на яких у них було дуже багато планів.

За матеріалами Мирона Тарнавського, reibert.info

Читайте також інші історичні матеріали на тему: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено