Івано-Франківськ

Мобілізація, комендантська година, Притула у Франківську – ТОП новин тижня за 6 – 12 листопада

Ряд актуальних та важливих подій тижня, які варті повторного перегляду.

огляд

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 6-12 листопада 2023 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Продовження мобілізації

43cb7f31 9e84 42b8 91d3 ef1f6dc44f7a

Парламент підтримав закони про укази щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації.

Таким чином, воєнний стан та мобілізація продовжені з 16 листопада 2023 року на 90 днів. Відповідно до 14 лютого 2024 року.

Це було вже девʼяте голосування Парламенту за воєнний стан з початку війни.

Військовий ПДФО

thumbnail tw 20230529152111 6708

Верховна Рада забрала військовий ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Згідно з цим кошти мають спрямувати на закупівлю дронів, а також на розбудову власного виробництва зброї та техніки.

“За” проголосували 253 депутати.

Військовий ПДФО зараховуватиметься до державного бюджету з 1 жовтня 2023 і до 31 грудня року, в якому закінчиться воєнний стан.

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан “військове ПДФО” розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% – Державній службі спецзахисту інформації на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
  • 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)
  • 10% – розпорядникам сектору безпеки й оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

Раптова смерть військовослужбовця у Франківську

Приїхав у відпустку: у Франківську мертвого військового знайшли біля під'їзду

У Івано-Франківську посередині вулиці Івана-Павла II неподалік свого будинку знайшли мертвим 27-річного військового Андрія Войцихівського, який захищав нашу державу в гарячих точках фронту від березня 2022 року. У Франківськ приїхав у відпустку. Родичі Андрія стверджують, що військового побили. 

У поліції Івано-Франківської області прокоментували раптову смерть військовослужбовця. Правоохоронці кажуть, що опитали родичів та свідків, які повідомили, що чоловік рухався до під’їзду будинку та раптово впав.

“Наразі поліцейські призначили судово-медичну експертизу, яка має встановити остаточну причину смерті. Попередньо, згідно з даними судово-медичного розтину, причиною смерті військовослужбовця є гостра коронарна недостатність, раптова коронарна смерть”, – йдеться у повідомленні.

Комендантська година

3103 clock

На засіданні Ради оборони Івано-Франківської області прийняли рішення не змінювати тривалість комендантської години.

Протягом тижня у телеграм-каналі очільниці області проводилося опитування, в якому взяли участь 7107 людей. За його результатами, 76% висловилися проти збільшення тривалості комендантської години.

Таким чином, комендантська година на Прикарпатті й надалі триватиме з 24:00 до 05:00.

Загибель заступника Залужного

Screenshot 11 2

Під Києвом у себе вдома від вибуху гранати загинув помічник Залужного. Його 13 річний син тяжко поранений, хлопця госпіталізували.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що причиною загибелі став вибух гранати, яку йому подарували на день народження.

“Додому він повернувся з роботи з подарунками від колег, які почав показувати рідним. Дістав подарунковий ящик із гранатами всередині та почав демонструвати один із боєприпасів синові. Це були гранати нового західного зразка”, – написав Клименко.

Він додав, що спершу до рук боєприпас узяв син та почав крутити кільце.

“Далі військовослужбовець забрав гранату в дитини та висмикнув кільце, спровокувавши трагічний вибух. В квартирі поліція знайшла ще 5 таких нерозірваних гранат. Їх відправлять на експертизу”,– зазначив Клименко.

За його словами, поліцейські знайшли колегу-військовослужбовця, який подарував фатальний подарунок. У його кабінеті вже провели обшук і вилучили ще 2 аналогічні гранати. Тривають слідчі дії. 

“Люба з Коломиї”

400443379 905515184911529 1554234631707469788 n 1 scaled

Українців, а зокрема коломиян, обурило те, як у серіалі «Встигнути до 30», який випустив телеканал ТЕТ, показали уродженку міста, яку за сценарієм звуть Люба. Цей карикатурний, гротескний образ людини «з села», однозначно не співвідноситься з місцевими жителями.

Очільник Коломиї написав, що від міського голови Коломийської громади вже готується офіційний лист до телеканалу «ТЕТ» та авторів серіалу з вимогою у якнайкоротший термін публічно перепросити за спотворення, стереотипізацію та приниження образу людини – уродженця нашого міста.

Допомога від Варшави

ac4070a43e6c48f087f9f94d41a309d7 ba46d7d4 scaled 1

Варшава виділила допомогу для відновлення будинків у Львові, пошкоджених ракетним ударом ночі 6 липня на вул. Стрийській.

Тоді 10 осіб загинули, 48 було травмовані. Руйнації зазнали житлові будинки, заклади освіти, гуртожитки вишів, офісні приміщення, машини тощо.

Виділили 160 000 злотих на відновлення пошкоджених фасадів та сходових кліток комплексу будинків.

Демобілізація військових

85e097ffa4372188

В Івано-Франківську відбувся пікет на підтримку демобілізації військовослужбовців після 18 місяців служби на фронті. Зі слів учасників, вони просять ухвалити законопроєкт № 9142 про внесення змін до законодавчих актів України щодо уточнення термінів військової служби за призовом під час мобілізації.

Учасники тримали плакати із закликами про ротацію та демобілізацію бійців, які воюють з початку повномасштабної війни.

Притула у Франківську

9 листопада Сергій Притула зустрівся з активною молоддю Івано-Франківська та бізнесом.

Окрім того, що Притула відзвітував про діяльність фонду та розповів, що вдалося зробити за час повномасштабної війни – сума донатів від 24 лютого склала 5 922 763 059, 98 грн. Він зустрівся із студентами ІФНТУНГ. Зокрема, молоді люди розпитували волонтера про роботу фонду та плани на майбутнє.

Детальніше дивіться у сюжеті ПІК.

 

Попри різні новини, наша область і Україна продовжує втрачати у цій жорстокій війні захисників. Вічна пам’ять і слава усім, хто поліг у бою за Батьківщину з Прикарпаття цього тижня! Щирі співчуття рідним героїв!

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено