Івано-Франківськ

Спліт-трансплантація печінки: як почувається малюк, якому провели унікальну операцію (ФОТО)

Малюк, якому вперше в Україні виконали посмертну спліт-трансплантацію печінки, повернувся додому — здоровим. Про це інформує Перше медичне об’єднання Львова,

406225832 672961338307619 36209594094443498 n scaled

Малюк, якому вперше в Україні виконали посмертну спліт-трансплантацію печінки, повернувся додому — здоровим.

Про це інформує Перше медичне об’єднання Львова, пише ПІК.

Луці з Житомирщини лише півтора рочка. Малюк уже народився зі смертельною хворобою — біліарною атрезією. Ця недуга знищує печінку — орган, без якого організм людини не може працювати — аж поки та не відмовить. І дітки з цією вродженою вадою гинуть маленькими.

«Такі пацієнти, якщо вже в такому віці не проводиться трансплантація, це є лічені місяці-роки життя. І, на жаль, перспективи немає. Єдиним виходом є трансплантація печінки», — розповідає про недугу заступник медичного директора з хірургічної роботи Дитячої Лікарні Святого Миколая Андрій Дворакевич.

У Луки лік уже йшов на місяці. Ліки більше не допомагали, дитина згасала на очах батьків. Шанс на порятунок з’явився завдяки родині 15-річного хлопчика, життя якого раптово обірвалося через ушкодження головного мозку.

“Попри біль втрати, батьки великодушно погодилися на донорство. Їхнє рішення дозволило врятувати життя Луки, ще двох дітей та двох дорослих”, – йдеться у повідомленні.

Вперше в Україні медики провели спліт-трансплантацію.  “Спліт” – означає, що від одного донора. Печінку розділили і пересадили дитині і дорослому.

Луку — найменшого реципієнта мультиорганної трансплантації — виписали останнім. Після пильного догляду дитячих спеціалістів відділення інтенсивної терапії та анестезіології і команди хірургів, малюк повернувся додому. Колір його шкіри змінюється — хвороблива жовтизна зникає. Час від часу хлопчик проходитиме регулярні планові обстеження в своїх лікарів та мусить регулярно приймати ліки.

До слова, унікальну операцію із розділення донорського органу для двох пацієнтів провели спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантації імені Шалімова у співпраці із лікарями Першого медоб’єднання Львова.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено