Івано-Франківськ

Температура “зашкалювала”: 2023 рік офіційно стане найспекотнішим роком в історії

Кожен місяць, починаючи з червня, був найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень, і листопад не став винятком.

45 scaled

Цього року температура на Землі “зашкалювала”. Вчені підтвердили те, що вже відчувала більша частина планети – 2023 рік офіційно стане найспекотнішим роком за всю історію спостережень.

“Аналіз Служби зміни клімату Європейського Союзу “Коперник” показав, що цього року глобальна температура буде більш ніж на 1,4 градуси за Цельсієм вищою за доіндустріальний рівень — близько до 1,5-градусного порогу, визначеного Паризькою кліматичною угодою”, – пише ТСН.

Цьогорічний листопад був приблизно на 1,75 градуса теплішим за доіндустріальний рівень, а два дні температура перевищувала 2 градуси, що викликає занепокоєння вчених щодо того, що це означає для планети в найближчі роки.

“Багаті країни з високим рівнем викидів, які зробили найбільший внесок у цей рекордний рік, несуть більшу відповідальність за справедливу, швидку і фінансовану відмову від викопного палива, щоб допомогти обмежити вплив екстремальних погодних умов і зміни клімату”, – сказала в інтерв’ю CNN Бренда Еквурцель, директорка з кліматичних наук Союзу стурбованих вчених.

Вчені стверджують, що виняткове тепло 2023 року є результатом комбінованого впливу Ель-Ніньйо та антропогенних змін клімату. Серія смертоносних хвиль спеки та надзвичайних рекордних температур вразила цього року кілька континентів, тоді як безпрецедентна спека в океані накрила більшу частину земної кулі.

В окремому звіті, опублікованому у вівторок, 5 грудня, Всесвітньою метеорологічною організацією, йдеться про те, що десятиліття між 2011 і 2020 роками було найспекотнішим за всю історію спостережень за сушею і океанами планети, оскільки швидкість зміни клімату “тривожно зросла” і “прискорила” драматичну втрату льодовиків і підвищення рівня моря протягом цього періоду.

“Поки концентрація парникових газів зростатиме, ми не можемо очікувати інших результатів, ніж ті, які ми спостерігали цього року. Температура буде продовжувати зростати, так само як і наслідки спеки та посухи”, — сказав директор “Коперника” Карло Буонтемпо.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено