Івано-Франківськ

Ситуація неприпустима: у МОЗ заявили, що неформальні платежі мають припинитися

Неформальні платежі підкріплюються «традиціями» та менеджментом медзакладів.

image 1 1 scaled

У медичних закладах України продовжують існувати неформальні платежі. Про це пише ПІК з посиланням на Міністерство охорони здоров’я України. 

Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» провів дослідження, яке показало, що розмір та частота платежів зменшилася у порівнянні з 2020 роком.

Однак їх кількість залишається високою: кожен шостий пацієнт при пологах і кожен другий при інсульті сплачував неформально за лікарські засоби.

«Така ситуація є абсолютно неприпустимою. НСЗУ повністю покриває медзакладам вартість лікування та реабілітації пацієнтів. Пацієнти мають право на безоплатні ліки та перебування у стаціонарі, а лікарі та медсестри отримують заробітну плату шляхом раціонального розподілу коштів керівництвом закладу. Вимагати кошти у пацієнта  — це злочин», — зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

З 2020 року вдвічі скоротилась кількість пацієнтів, яким вказували придбати ліки власним коштом. За результатами дослідження, лише 23% пацієнтів вказали на таку причину неформальних платежів, тоді як у 2020 році — 48%. При цьому у 2023 році лише 3% пацієнтів стикнулись з безпосередньою вимогою платежів від медзакладу.

Нагадаємо, що всі витрати, повʼязані з лікуванням пацієнта в стаціонарних умовах, повністю покриваються пакетами Програми медичних гарантій. НСЗУ перераховує медзакладам кошти за кожного пролікованого пацієнта.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено